Gabriel-Valer Zetea, deputat PSD: ”Minerii din Maramureș trebuie să beneficieze de condiții similare de pensionare ca minerii din Valea Jiului”

Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea s-a întâlnit joi, 5 mai 2022, cu reprezentanții minerilor maramureșeni care au o vechime în muncă în subteran, grupa I, cuprinsă între 15 și 17 ani, dar care nu au beneficiat de legea adoptată în iulie 2019. Prin legea promulgată de președintele României în urmă cu aproape trei ani și care a fost inițiată de către senatorul PSD Cristian Resmeriță, angajații din sistemul minier cu vârsta de minim 45 de ani pot beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, în cazul în care exploatările miniere se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană.

Legea susținută și de alți senatori și deputați PSD și votată la acel moment în unanimitate la Camera Deputaților a venit însă doar în sprijinul minerilor de pe Valea Jiului, respectiv a minerilor care se pensionează începând cu anul 2019, neputând fi aplicată retroactiv în cazul celor disponibilizați ca urmare a restructurărilor din minerit. Pentru a veni în sprijinul minerilor maramureșeni, deputatul Gabriel Zetea a precizat că va elabora o inițiativă legislativă care să rezolve această inechitate.

”La invitația lui Ștefan Petricean, reprezentant al Confederației Sindicale Naționale Meridian am avut o întâlnire cu potențialii beneficiari ai legii din Maramureș, iar apoi am participat la ședința Comisiei de dialog social la Instituția Prefectului – Județul Maramureș, pentru a susține solicitarea minerilor maramureșeni. Am cerut reprezentanților Casei de Pensii Maramureș să îmi transmită numărul total al posibililor beneficiari din județul nostru pentru a putea susține inițiativa legislativă în Parlamentul României. Respect munca tuturor minerilor, indiferent de perioada în care au activat în subteran și tocmai de aceea consider că legea trebuie să fie egală pentru toți, indiferent că ne referim la minerii de pe Valea Jiului sau la cei care au fost disponibilizați în Maramureș”, a declarat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.