Gabriel Zetea a prezentat importanţa descentralizării în cadrul atelierului organizat de ministrul Liviu Dragnea

Gabi Zetea - Liviu Dragnea1Preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea a fost invitat să vorbească în cadrul atelierului de Dezvoltare Regională şi Reformă Administrativă organizat de ministrul MDRAP, Liviu Dragnea, în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al social-democraţilor, care s-a desfăşurat în week-end, în Bucureşti. Moderator a fost Vasile Dâncu, iar invitat special Val Vâlcu. Liderul judeţean al PSD Maramureş a arătat faptul că s-a vorbit foarte mult în România, în ultimii 20 de ani, despre descentralizare şi s-au purtat discuţii doar la modul ipocrit.

„Toate guvernele şi-au adus aminte de acest subiect de mare interes pentru administraţia publică locală doar în preajma campaniilor electorale şi atunci când rămâneau în pană de idei şi aveau nevoie de a prezenta românilor un nou proiect de interes naţional. Am început să recăpătăm încredere în intenţia administraţiei centrale de a face descentralizare cu adevărat acum doi-trei ani şi cu atât mai mult astăzi, pentru că vedem un ministru hotărât, Liviu Dragnea, care, cu toată opoziţia aparatului central sau chiar a Curţii Constituţionale, continuă acest proiect”, a arătat preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Valer Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Gabriel Zetea, vicepreşedinte CJ Maramureş: M-aş bucura să fie Guvernul Ponta cel care va realiza pasul istoric al descentralizării

Liderul PSD Maramureş a declarat că s-ar bucura foarte tare ca Guvernul lui Victor Ponta să fie cel care va reuşi să facă un pas istoric pentru România: descentralizarea. El a subliniat faptul că, dacă vorbim despre transferul de competenţe către autorităţile publice locale, trebuie să se pună accentul, în primul rând, pe responsabilităţile administraţiei atunci când vor beneficia de aceste noi competenţe. „Şi îmi aduc aminte, în acest context, de o frază a profesorului Vasile Dâncu din vremea când era euroobservator din partea României în Parlamentul European. Acesta spunea că politica cu adevărat serioasă se face în plan local şi regional şi nu în Parlamentul European sau Parlamentul României. Profesorul caracteriza Parlamentul României ca fiind ineficient, iar Parlamentul European ca o entitate care face politica viitorului, îndreptată cu obstinenţă înspre obţinerea consensului, o politică fără implicaţii imediate în viaţa cetăţeanului, în timp ce în plan local politica se face cu oameni vii”, a concluzionat vicepreşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: Deciziile administraţiilor locale sau judeţene afectează viaţa cotidiană

Liderul judeţean al PSD Maramureş, Gabriel Zetea susţine că deciziile care se iau în cadrul şedinţelor de Consiliu Judeţean sau în cele ale consiliilor locale afectează viaţa cotidiană a unor oameni pe care îi cunoaştem la nivel personal. „Vorbim aici de vecinii noştri, de prietenii noştri, de familiile noastre, oameni pe care îi întâlnim în fiecare zi şi care ne pot spune, de fiecare dată, şi atunci când facem lucrurile bine, dar şi atunci când greşim. Consider că asta implică, cu adevărat, responsabilitatea. Nu putem să rămânem autişti şi să nu observăm ruptura între cetăţeni şi administraţia politică, precum şi neîncrederea şi atitudinile greşite a ultimilor 20 de ani. Descentralizarea va duce la apropierea deciziei de fiecare cetăţean, ba chiar uneori la implicarea directă a cetăţeanului în procesul decizional al autorităţilor publice locale. Încrederea se pierde într-o zi şi se recâştigă după mulţi ani de muncă cinstită, onestă, în folosul cetăţeanului. Şi doar din acest punct de vedere, al recâştigării încrederii, descentralizarea este un proces pe care merită să ni-l asumăm. Vorbim despre descentralizare în câteva domenii în care autorităţile aşteaptă de mult să aibă un cuvânt de spus: agricultură, cultură, turism, media, sănătate, educaţie, tineret şi sport. Ne dorim strategii de dezvoltare integrate şi e normal că atunci când doreşti dezvoltarea unei zone, de exemplu din punct de vedere turistic, să poţi cuprinde în acea strategie şi programul investiţional pentru realizarea infrastructurii de acces”, este de părere vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea.

Vicepreşedintele CJ Maramureş: Avem nevoie de proiecte zonale în agricultură

Gabriel Zetea este convins că, în agricultură, spre exemplu, toţi miniştri de la Bucureşti au avut intenţii bune şi au dorit dezvoltarea globală. „Avem nevoie, însă, de proiecte zonale. Astfel, salutăm programele investiţionale pentru refacerea sistemelor distruse de irigaţii şi este un câştig pentru colegii noştri din sudul României, dar în Maramureş avem nevoie, poate, de altceva, cum ar fi promovarea creşterii de către locuitorii judeţului a Brunei de Maramureş. Este evident că adaptarea programelor investiţionale naţionale la specificul fiecărei zone reprezintă un mare câştig pentru români. În acelaşi timp, este normal ca atribuţiile legate de elaborarea de strategii şi politici naţionale, reglementare, inspecţie şi control să rămână atributul administraţiei centrale şi e nevoie de o atenţie deosebită către transferul resurselor financiare suficiente, astfel încât să putem să vorbim despre o descentralizare completă. Ministrul Liviu Dragnea vorbea despre o reticenţă a funcţionarilor din aparatul central privind descentralizarea, dar interesul general trebuie să primeze în faţa interesului de grup”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte al PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.