Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, Regiunea de NV: ”În raportul MCV nu s-a ținut cont de argumentele prezentate de România”

Comisia Europeană a făcut public marți, 13 noiembrie 2018, raportul MCV (Mecanismul de Verificare și Cooperare în Justiție) pentru România și Bulgaria. Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest consideră că  raportul MCV nu reflectă realitatea și este defavorabil României din mai multe motive, dar în primul rând datorită faptului că nu au fost corect evaluate argumentele prezentate.

”Deși raportul MCV nu ne este favorabil, țara noastră va continua eforturile susținute pentru a depăși disensiunile menționate și va continua să coopereze în mod principial și deschis cu forurile UE, în vederea clarificării aspectelor invocate. Autoritățile române dau în continuare dovadă de deschidere, implicare și cooperare, deși nu-și însușesc argumentele invocate în susținerea celor opt recomandări suplimentare, introduse ca pretexte ale afectării ireversibilității progreselor în Justiție. În contextul menționat, se ridică întrebarea legitimă privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV, buna credință și echidistanța poziției Comisiei Europene, care pune la îndoială progresele evidente și semnificative înregistrate de România”, arată vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea.

Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține că recomandările 1 și 2 pe Legile Justiției se referă la suspendarea imediată a implementării legilor justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente, deși aceste legi sunt în vigoare și au produs deja efecte juridice, fiind deplin constituționale, potrivit poziției Curții Constituționale a României.

”Pe de altă parte, raportul MCV, Comisia de la Veneția și Raportul GRECO au în vedere câteva prevederi punctuale scoase din context și nu ansamblul legilor justiției. În ceea ce privește procedurile de numire și de revocare în curs, acestea s-au desfășurat și se desfășoară cu respectarea normelor legale în vigoare, având la bază deciziile relevante în domeniu, emise de Curtea Constituțională. O altă recomandare este numirea de urgență de către CSM a conducerii interimare a Inspecției Judiciare, un obiectiv care nu poate fi realizat acum, dat fiind că procedura de concurs prin care CSM numește conducerea Inspecției Judiciare, este suspendată printr-o hotărâre a instanței. În ceea ce privește caracterul consultativ al avizelor CSM în cadrul procedurilor de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, acest aspect a fost validat tot prin decizie a Curții Constituționale. Deoarece amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală sunt în procedură parlamentară urmând să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale, practica juridică prevede că nu poate fi luată în discuție implementarea unor prevederi care nu sunt în vigoare”, a arătat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Reprezentanții social-democrați sunt de părere că alegerile europarlamentare care vor avea loc în aproximativ șase luni de zile agită spiritele în rândul marilor familii europene, motiv pentru care politicienii din România, membri ai familiei popularilor europeni, consideră că ar putea să își clarifice problemele politice interne prin intermediul Comisiei Europene și a Parlamentului European.

”România rămâne si pe viitor aceiași țară membră a Uniunii Europene, ferm hotărâtă să-și continue parcursul democratic în condiții de transparență și legalitate, în conformitate cu angajamentele și responsabilitățile asumate”, a concluzionat vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș.

Biroul de presă al PSD Maramureș

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.