GALERIE FOTO – Maramures, sub ape. Imagini cu inundatiile provocate de ploile de AZI!

apeAstazi, 21 noiembrie 2015, intre orele 08:11- 12:39, au fost emise 9 avertizari hidrologice de cod galben si portocaliu. Aceastea vizeaza zonele: Firiza, Viseu, Cavnic, Vaser, Nistru, Iza, Mara, Vadu Izei, Valea Viseului.

Pe Raul Firiza s-a despasit cota de atentie H= 140 cm, pe Raul Tisa, la statia hidrometrica Valea Viseului s-a depasit cota de inundatie H=223 cm, Raul Viseu a atins cota de inuntatie H=200 cm, pe Raul Mara s-a deposit cota de atentie H=224 cm, pe raul Mara, la statia hidrometrica Vadu Izei, s-a deposit cota de atentie H=191 cm.

In municipiul Baia Mare, au fost infundate 2 podete, iar in localitatea Viseu de Sus a fost inundat subsolul unei case. In ambele cazuri, s-a intervenit cu o autospeciala si 3 subofiteri.

In localitatea Sieu au fost inundate 2 ha teren arabil, 10 ha pasuni si fanete si a fost afectat DJ 171A pe o portiune de 1 km, zona in care se circula cu dificultate. In localitatile Giulesti- Berbesti au fost inundate 12 ha arabil, 12 ha pasuni.

Cea mai grava situatie este in localitatea Craciunesti, pe albia raului Tisa, unde efective din cadrul ISU Maramures (12 cadre), IJJ Maramures (5 cadre), IPJ Maramures (2 cadre), ITPF Maramures (10 cadre), SGA Maramures (5 persoane) si personal din cadrul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta (15 persoane), intervin pentru ridicarea unui dig de protectie cu saci de nisip pentru protejarea statiei de captare apa si pompe. In aceasta zona se actioneaza cu 2 buldoexcavatoare, 2 autobasculante si un ifron.

UPDATE: Zonele aflate sub incidenta avertizarilor hidro- meteorologice sunt monitorizate in continuare.

In urma avertizarilor hidro-meteorologice de cod galben si portocaliu emise astazi in judetul Maramures, au fost afectate mai multe localitati din judet.

Cea mai grava situatie este in localitatea Craciunesti, care apartine de comuna Bocicoiu Mare. Aici se lucreaza in continuare la digul de protectie in vecinatatea statiei de captare a apei, unde s-a reusit ridicarea unui dig cu inaltimea de aproximativ 1 metru. La aceasta actiune s-au suplimentat fortele cu inca 15 persoane.

In zona sunt prezente efective din cadrul ISU Maramures, IJJ Maramures, IPJ Maramures, ITPF Maramures, SGA Maramures si personal din cadrul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta. In zona se actioneaza cu 2 buldoexcavatoare, 2 autobasculante si un ifron.

In acest moment, nu au mai fost inregistrate cresteri ale apei, debitul fiind constant.

Actiunea este coordonata de prim adjunctul inspectorului sef Lt. Col. Ionita Sarb.

UPDATE: Situatia inundatiilor in judet

In urma inundatiilor de astazi, 21 noiembrie 2015, la nivel de judet au existat mai multe localitati care au intampinat probleme din cauza numarului mare de precipitatii din ultimele ore.

In localitatea Sieu au fost inundate 2 ha teren arabil, 10 ha pasuni si fanete. “Apa nu a ajuns pana la drumul judetean. A iesit pe partea dreapta cum se merge spre Botiza si a inundat terenuri si o casa care este foarte aproape de rau, care a fost practic inconjurata de ape. Acum situatia este sub control in sensul ca debitul apei a scazut. Pe raul Botiza s-a format un dop de mizerii aduse cu apa si din acesta cauza a iesit. Trebuie avut in vedere pe viitor, de la iesire din Botiza pana unde avem pompele de apa, pe o distanta de aproximativ un km, sa se  faca un zid de sprijin sa nu mai iasa apa, pentru ca atunci sunt probleme cu terenurile si sunt 2 locuinte care ar fi in pericol. Apa a iesit pe terenuri, aproximativ 20 cm de apa, dar acum s-a retras” a declarat Adriana Iusco, primarul comunei Sieu.

In comuna Poienile de Sub Munte a fost afectat un pod peste raul Cvasnita.” Deocamdata nu sunt pagube mari. Am actionat cu 8 tractoare de dimineata, apa a inceput sa mai scada si asta nu poate decat sa ne bucure. A fost afectat un pod pe raul Cvasnita si 2 gabioane in zonele Luhei si Zarica in lungime totala de 80 m liniari”, ne-a transmis primarul comunei Poienile de Sub Munte, Stefan Oancea.

In localitatea Piatra, comuna Remeti, s-a intervenit cu o barca pneumatica cu 4 subofiteri pentru evacuarea unor utilaje de excavatie surprinse pe o insula pe albia raului Tisa. S-a actionat pentru ducerea conducatorilor auto- utilajelor in scopul evacuarii acestor utilaje. Probleme exista si in zona Teceu. “ Ne asteptam sa mai creasca apa cam cu o jumatate de metri in zona Teceu”, a declarat primarul comunei Remeti, Petru Sofineti.

In localitatea Ruscova situatia este buna.” Numai in cazul in care va ploua pana dimineata vom avea probleme. Raul Ruscova a mai scazut cu 15 cm de dimineata. Am fost personal si am monitorizat debitul raului cu personal din cadrul ISU si de la primarie si vom continua sa il tinem sub observatie”, a mentionat primarul comunei Ruscova, Ioan Turcsin.

In orasul Cavnic, situatia aparuta in urma ploilor, a fost purin mai grava. “ Situatia pe care am avut-o, am remediat-o. A fost o alunecare de versant pe drumul DJ 187 in zona minei. Este un versant imbracat in lut, foarte inalt, care a venit in jos pana in drumul judetean. Am curatat drumul, l-am stabilizat noi cat am putut, dar daca ploua in continuare, din nou exista pericolul sa vina pana in drum. Au fost efective de la pompieri, politie, iar noi am fost cu 40 de angajati ai primariei si am curatat. Daca ploua, va fi o problema mare, pentru ca s-a format un crater foarte mare de 30- 40 metri latime si lung de vreo 20 m, din care se tot rup bucati mari si vin in drum. Daca vine in drum o bucata mai mare care prinde o viteaza foarte mare, masina care trece pe acolo, nu scapa. Noi primaria am pus anul acesta un zid de beton de 4 m inaltime si 1,5 latime si lung de 30 m, dar nu face fata. Trebuie de urgent rezolvata problema, pentru ca daca isi da drumul malul, nici nu vreau sa imi imaginez ce se intampla. Acolo sunt izvoare care sapa pamantul si dau drumul la maluri si nu sunt nici copaci care sa tina zona respectiva. Riscam sa avem la iarna drumul inchis daca nu se rezolva problema, pentru ca este grava. Sunt 6 gospodarii in zona si trec masini, exista riscul sa cada peste cei care trec pe drum. A plouat doar 2 zile si a venit malul. Daca mai ploua, eu nu mai am ce sa fac, vom avea nevoie de ajutor”, a declarat primarul orasului Cavnic, Vladimir Petrut.

In Craciunesti, unde au fost cele mai mari problem, la ora actual situatia este sub control, debitul apei fiind in continuare constant.

Personalul din cadrul ISU, impreuna cu reprezentanti din cadrul SGA Maramures, monitorizeaza n continuare raurile Firiza, Cavnic, Viseu si Tisa, in misiune fiind angrenati 4 ofiteri si 3 subofiteri cu 3 autoturisme.

In aceasta dupa-masa, in jurul orei 15:00, cotele apelor de pe cursurile inferioare ale raurilor din zona de competenta, sunt in usoara scadere. Se monitorizeaza in continuare zonele aflate sub incidenta avertizarilor hidro- meteorologice.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.