GEST DISPERAT: O profesoară de religie ar fi pus elevii să semneze în locul părinţilor! – VIDEO

ora-de-religieDecizia Curţii Constituţionale care elimină obligativitatea orelor de religie din şcoli i-a speriat pe unii dintre profesorii de specialitate. De teamă să nu îşi piardă locul de muncă, o profesoară de religie de la Şcoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe” din Craiova a vrut să se asigure că va avea la clasă acelaşi număr de elevi. Ea a solicitat copiilor să aducă „urgent” acceptul părinţilor pentru continuarea orelor de religie în următorul an şcolar.

Cum nu toţi elevii au venit cu foile semnate, profesoara i-ar fi pus să semneze chiar ei în locul părinţilor. „Aş dori să mă ajutaţi în lămurirea unei probleme. Este vorba de ora de religie. Marţi, profesoara de religie le-a solicitat copiilor să aducă fiecare scris pe o foaie acceptul pentru ora de religie, cu semnătura părintelui. Azi (ieri – n.r.), când cei mai mulţi copii nu au venit cu acest «bilet» semnat de părinţi, li s-a solicitat de către profesoara de religie să completeze ei această cerere, iar celor care locuiesc în cartierul Brazda lui Novac să se deplaseze acasă şi să se întoarcă cu cererile semnate, până la ora 13.00, cât profesoara este în şcoală. Copiii care nu au avut posibilitatea să meargă acasă pentru a lua semnătura părinţilor au fost puşi să scrie şi să semneze cererile în locul părinţilor. Nu ştiu care este baza legală a acestor cereri şi a acestor semnături luate copiilor“, se precizează într-o sesizare primită de gds.ro.

„Am aflat chiar astăzi despre modul în care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja măsuri. Nu este normal să trimiţi copilul din timpul orelor de curs acasă pentru a-ţi aduce un acord scris semnat de părinte, la fel cum nu este corect să pui copilul să scrie şi să semneze o astfel de cerere în numele părintelui. Mâine (azi – n.r.) vom avea consiliu profesoral şi vom dezbate această problemă, iar în consiliul de administraţiei vom lua în calcul sancţionarea profesorului care a avut astfel de iniţiative”, a declarat Radu Nicolae, director la Şcoala „Sfântul Gheorghe”.

 „Ce vom face dacă părinţii vor alege o altă materie opţională, din ce vom plăti acel dascăl?”

Directorul precizează însă că gestul profesoarei ar putea avea o explicaţie plauzibilă, ţinând cont că se lucrează la planul de încadrare pentru anul şcolar viitor, care trebuie să fie finalizat până la 6 februarie. „Cred că a recurs la un asemenea gest de teamă că va rămâne fără ore din toamnă. Oficial însă, încadrarea se face la fel ca anul trecut, orele de religie sunt prinse în continuare în trunchiul comun. Mai este însă o problemă pentru care ar trebui găsită rezolvare de pe acum. Dacă din toamnă părinţii nu vor opta pentru ora de religie, să vedem cum vom rezolva această problemă, cum vom umple catedra minimă pentru profesorii de religie, în caz că nu se vor mai aduna suficienţi elevi. Ce vom face cu restul elevilor dacă părinţii vor alege o altă materie opţională, din ce vom plăti acel dascăl?”, a adăugat Radu Nicolae. În şcoala respectivă predau religie trei profesori, dintre care doi titulari, cu vechime în învăţământ.

„Parlamentul este cel care trebuie să decidă ce se întâmplă şi cum va pune legea educaţiei în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale”, a declarat, la rândul său, prof. Georgică Florea-Bercea, inspector general la ISJ Dolj.

Predarea religiei în unităţile de învăţământ din România este stipulată la articolul 18 din Legea Educaţiei Naţionale:  „Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau tutorelui legal instituit pentru minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina religie”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au spus că le-au transmis profesorilor de religie că acele cereri nu pot fi solicitate decât după ce Ministerul Educaţiei va modifica articolul din Legea Educaţiei declarat neconstituţional, iar el va fi aprobat de parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.