Gheorghe Șimon, deputat PSD: Facturile la curent și gaz revin la un nivel rezonabil, suportabil!

PSD salută confirmarea oficială a premierului că este de acord cu majoritatea  soluțiilor propuse de PSD pentru stoparea creșterii facturilor la energie și gaze ale populației și companiilor.

Pachetul de măsuri anunțate trebuie acum adoptat cu prioritate de Guvern, pentru ca toți consumatorii –atât cei casnici cât și agenții economici – să aibă garanția că și după 1 aprilie vor fi scutiți de șocul altor scumpiri.

„Încă o dată se demonstrează cât de necesară a fost și este intrarea PSD la guvernare. Încă o dată soluții pe care PSD le-a propus, și pentru care a insistat, devin decizii ale Executivului.  Facturile la curent și gaz revin la un nivel rezonabil, suportabil. Timp un an de zile, prețul kilowatt-ului se va ști precis, atât pentru populație cât și pentru economie, ceea ce aduce predictibilitate și stabilitate”, a declarat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Potrivit noilor calcule, consumatorii casnici vor plăti la electricitate diferențiat. Pentru consum lunar de până-n 100 kwh se aplică un  tarif social de 0,68 lei/kwh, TVA inclus; beneficiari, 4 milioane de gospodării. Pentru consum lunar între 100 și 300 de kwh se aplică un tarif de 0,8/kwh, TVA inclus; beneficiari, 4 milioane de gospodării. Pentru clienți non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, primării, universități, ONG-uri, tariful va fi unic, de 1 leu pe kwh. La fel vor sta lucrurile și în cazul consumului de gaze natural. Pentru consumul casnic, de până la 1.200 metri cubi/an, tariful este de 0,31 lei/kwh, iar pentru consumatorii non-casnici se aplică un tariful de 0,37 kwh.

„Impactul bugetar pentru electricitate, până la finalul acestui an  este 9,16 miliarde lei, iar pentru gaz, până la finalul acestui an, este de 5,3 miliarde de lei. Mai mult, până la sfârșitul acestui an consumatorii NU vor mai plăti contravaloarea certificatelor verzi deoarece valabilitatea lor se prelungește. A fost plafonată și rata profitului furnizorilor, din activitatea de furnizare electricitate/gaz, care va fi va fi de maximum 5%. Pentru descurajarea tranzacțiilor repetate , achiziției și vânzării speculative, se introduce un impozit suplimentar pe activitatea de trading, pe piața din România”, a concluzionat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

 

1 COMENTARIU

  1. A facut stimabilul domn un calcul sa vada ce inseamna 1200 mc/an pentru baimareni? Crede ca este un prag sustenabil pentru noi? Incalzire și apa calda. E normal sa nu existe o diferentiere fata de localitatile care au sistem centralizat de incalzire și apa calda? E fff puțin stimabile domn!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.