Grupul de colindători ”Colinda strămoșească” al Operei Române din Cluj-Napoca a concertat la Vișeu de Sus           

????????????????????????????????????

Pentru că suntem un popor credincios, majoritatea tradițiilor și obiceiurilor românești sunt legate de sărbătorile religioase. Tradițiile românilor sunt diferite de la o zonă la alta, tocmai acest lucru ne face mai interesanți, mai atrăgători și mai originali.

Cele din Maramureș sunt de excepție. Neprețuită zestre spirituală pe care o moștenim de la moșii-strămoșii noștri, colindul, este sfânt pentru că ne transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Colindele ne înalță sufletele, ne apropie unii de alții, ne fac mai buni, mai iertători mai credincioși, într-un cuvânt, ne picură în suflete acea liniște și acel echilibru moral ce ne este atât de necesar în călătoria vieții noastre pe acest pământ.

Duminică, 15 decembrie, începând cu orele 16.30, a avut loc un concert de colinde, aflat la a doua ediție, la Centrul Documentar Expozițional al Nobilimii Române Maramureșene – Fundația Ion și Livia Piso, concert susținut de ”Colinda strămoșească”, soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (Antonia Doboacă, Chicidea Roxana, Cenușă Gabriel, Marian Iulia, Grigoriță Alexandru, Rad Radu, Lupu Mihai, Kiss Anna Ildiko, prof. Rodica Baltes). Organizatorul evenimentului a fost dr. Lazu Ilie Vlad, medic la spitalul vișeuan, descendent dintr-o familie nobilă și creștină.

Colindele interpretate au făcut ca întreaga aulă să fie pătrunsă de o atmosferă duhovnicească. Auditoriul, într-un număr impresionant, a participat la acest moment înălțător, s-a  bucurat de vestea și mesajul transmis de colindători. Cum poate fi exprimată mai bine bucuria Nașterii Domnului dacă nu prin cântec la care au participat toți cei prezenți intonând ”Trei păstori”. Aceste momente ne-au ajutat să ne împăcăm cu noi înșine, să fim părtași la comuniunea cu divinitatea. Pioșenia și smerenia, stări sufletești create de colindele interpretate, au favorizat echilibrul dintre public și divinitate.

Aceste sărbători de Crăciun și Anul Nou au un rol benefic prin trăirile pe care le activează în noi. Oamenii simt că trăiesc credința, simt că se apropie mai mult de Dumnezeu și de ceilalți oameni, sunt zile ce pot însemna începutul unei noi etape în viața fiecăruia dintre noi.

Text și foto: prof. Aurel Ghilezan

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.