Guvernul Ponta a cerut CE acordul să elimine acciza la palinca produsă de persoane fizice

nr_160_ultimii_palincari_3Guvernul a redactat materialele către Comisia Europeană (CE) pentru a primi acordul să elimine acciza la palinca produsă de către persoanele fizice. Informația a fost oferită de primul ministru al României, Victor Ponta, care a arătat că a mai fost făcută o astfel de cerere, dar nu a fost redactată „bine”.

„La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase şi Comisia Europeană să nu mai accizăm. Trebuie să ştim să facem cererea către Comisia Europeană, pentru că noi am mai făcut o dată şi nu am făcut-o bine şi nu ne-au lăsat, au zis că aşa e reglementarea europeană. Deci, susţin total faptul ca palinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată”, a declarat Victor Ponta. Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. În luna martie, Senatul a respins un proiect prin care producerea băuturilor tradiţionale româneşti pentru consumul propriu, precum palinca, ţuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentraţie alcoolică era exceptată de la plata accizelor.

Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș: ”Horincarii noștri s-au luptat ani de zile cu autoritățile pentru a obține o cantitate rezonabilă de palincă fără accize pentru consum propriu, dar imediat ce legea a fost promulgată de președinte, a venit guvernul Boc cu o ordonanță de urgență și a anulat-o. Din fericire, Guvernul Ponta vine cu vești bune și pentru Maramureș, aici unde pălinca este la ea acasă. Suntem mândri să anunțăm că se face dreptate până la capăt, iar maramureșenii vor putea să-și pregătească horinca în regim propriu, fără a avea de plătit accize. Este un alt exemplu care arată că PSD nu trădează poporul român și continuă să pună în aplicare tot ce a promis sub construcția USL”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.