Guvernul vrea să le interzică țăranilor să mai vândă porcii din propriile gospodării (proiect de Ordin al președintelui ANSVSA)
Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să le interzică țăranilor să vândă porcii din propriile gospodării. Interdicția se regăsește într-un proiect de Ordin al președintelui ANSVSA.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Potrivit acestuia, comercializarea porcinelor este interzisă pentru proprietarii exploatațiilor noncomerciale de porcine.
Conform legii, exploataţia noncomercială de porcine este o exploataţie nonprofesională de subzistenţă, înregistrată în SNIIA, deţinută de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial.
Modificările pe care plănuiește să le introducă Guvernul României
„Exploataţiile noncomerciale de porcine, așa cum sunt definite la art. 3 lit. m) din Legea nr. 122/2023, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:
A. Condiții:
1. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în SNIIA;
2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar veterinar;
3. porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația;
4. comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la aceștia este interzisă.
B. Cerințe de biosecuritate:
1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute de alte porcine din alte exploatații sau de animale sălbatice;
2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încăt să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția;
3. asigură condiții pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor și încălţămintei la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
4. schimbă încălţămintea la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
5. folosirea unei tăvițe cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
6. limitează accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
7. interzice accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine, excepție face doar personalul sanitar veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Aceștia vor fi echipați cu echipament de protecție și vor lua toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;
8. asigură împrejmuirea și protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
9. hrănește porcinele cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare.
10. paiele pentru așternut se utilizează numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț, și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor”.sursa