Harghita: Vicepremierul Dragnea a refuzat să taie o panglică în culorile drapelului sescuiesc, la inaugurarea unui drum

Vicepremierul Liviu Dragnea a refuzat, joi, să taie o panglică în culorile drapelului sescuiesc, la inaugurarea unui drum județean, care face legătura între localitatea harghiteană Bilbor și drumul național 15, către municipiul Toplița.

Vicepremierul Liviu Dragnea, însoțit de ministrul Apărării, Mircea Dușa, a sosit la locul inaugurării lucrărilor de reabilitare a unei porțiuni din DJ 174 A, care face legătura între comuna Bilbor și DN 15 și a tăiat o panglică în culorile tricolorului românesc, ținută de două tinere îmbrăcate în costum popular.

Panglica a fost tăiată de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Mircea Dușa, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și primarul din Bilbor, Ilie Trif. După acest moment, la câțiva metri, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, l-a invitat pe Liviu Dragnea să taie și o altă panglică, în culorile albastru-auriu, ale drapelului secuiesc, moment în care vicepremierul a refuzat afirmând: ‘E vorba de Guvernul României. Nu cunosc ăsta. Îmi cer scuze’. Drept urmare, panglica în culorile drapelului secuiesc a fost tăiată doar de președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Ulterior, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că a tăiat cu mândrie și bucurie panglica tricoloră, ca oficial și membru al Guvernului României, fiind singura panglică pe care o taie la o investiție finanțată din bani românești, și i-a transmis lui Borboly Csaba să nu se supere, dar nu vrea o încurcătură cu panglicile.

Liviu Dragnea a declarat apoi presei că panglica tricolor este singura pe care o recunoaște și pe care o poartă la piept. ‘Este singura panglică pe care am recunoscut-o, pe care o recunosc, este tricolorul românesc. Sunt membru al Guvernului României, am venit aici să inaugurez o investiție publică, pe teritoriul României și am tăiat panglica care se taie oriunde în această țară, și la Teleorman tăiem aceeași panglică și la Suceava și oriunde. Și am tăiat-o cu drag și o țin la piept’, a declarat vicepremierul României.

Întrebat de ce pe unele clădiri din Harghita și Covasna se află arborat steagul secuiesc sau cel au Ungariei, Liviu Dragnea a spus că nu poate să facă declarații despre ceva ce nu știe și că prefectul ar trebui să vegheze la respectarea și aplicarea legii.

‘Nu știu. Mă întrebați de lucruri pe care nu le știu sau nu le-am văzut, m-ați întrebat de un lucru concret și cred că v-am răspuns foarte clar și fără ezitare. Există în fiecare județ un prefect care are ca principală atribuție respectarea legii și trebuie să urmărească aplicarea legii, nu trebuie să vin eu în vizită ca să dau sfaturi cuiva anume’, a mai spus Liviu Dragnea.

La rândul său, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus că este prima dată când în zona de nord a județului (n.r. locuită preponderent de români) se folosește panglica în culorile steagului secuiesc la inaugurarea unor investiții, dar acest lucru trebuie să devină o normalitate în viitor. El a mai spus că nu s-a supărat că Liviu Dragnea a refuzat să taie panglica secuiască, afirmând că dacă venea la inagurare premierul Victor Ponta crede că acesta ar fi acceptat să o taie.

‘Eu cred că trebuie să intrăm în normalitate și fiecare taie atâtea panglici câte dorește, eu nu mă supăr pe nimeni. (…) Eu cred că de acum încolo nimeni nu trebuie să se supere dacă vom tăia și aici și în celelalte părți ale județului două panglici, pentru că trăim împreună și trebuie să conviețuim în pace și trebuie să dezvoltăm împreună acest județ.

Așadar, eu cred că data viitoare și domnul Dragnea va tăia panglica, pentru că era vorba că vine domnul premier și nu cred că domnul premier nu ar fi tăiat, pentru că asta este obiceiul la noi și omul unde merge se ține de obicei. (…) Panglica o folosim pentru orice inaugurare, e prima dată când o folosim în zona nordică, dar nu va fi ultima dată când o să tai două panglici, de acum încolo voi tăia eu cele două panglici pentru că așa este normal să avem două, trei sau patru drapele, cine cum se simte prin simboluri și acest lucru va fi normal în viitor’, a mai spus Borboly Csaba.

Premierul Victor Ponta a participat , în localitățile Cozmeni și Toplița, la predarea a zece microbuze școlare, pentru județele Harghita și Covasna și a unor ambulanțe de urgență pentru patru localități din Harghita, dar și-a anulat prezența sa la inaugurarea drumului de la Bilbor, din cauza programului încărcat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.