Hoții cibernetici au devenit mai creativi în pandemie. Cum păcălesc oamenii pe Facebook

Hoții cibernetici au devenit mai creativi în pandemie. Cum păcălesc oamenii pe Facebook

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

În timpul pandemiei, pentru că a crescut activitatea online a românilor, și hoții cibernetici au devenit creativi.

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Încearcă și reușesc să le fure oamenilor conturile de pe rețelele sociale, iar cu ajutorul acestora și banii din bancă. Este avertismentul îngrijorător al Centrului Național de Răspuns la incidente cibernetice. Totul poate începe cu un mesaj pe mail sau o notificare nevinovată pe Facebook, prin care sunteți anunțați că vi se închide contul. Nu introduceți datele personale pentru că riscați prea multe, ne sfătuiesc experții.

Alexandra are un blog culinar și despre tradiții. Pe rețelele sociale și-a creat o comunitate de persoane interesate de afacerea ei. Luna trecută i-a apărut o notificare falsă că risca să piardă pagina de Facebook. Doar că notificarea venea de la o pagină falsă de Facebook, care îi cerea datele de logare. Speriată, s-a logat.

Alexandra Nicula Radu: „Nu am fost atentă cine a trimis acel link, dacă avea treabă cu FB, și am introdus din prima credențialele, de panică, că aș fi pierdut pagina respectivă. În 30 de minute nu mai aveam niciun drept de admin asupra paginii.”

Hoții au și acum acces la pagina ei, la convorbirile private, deși a anunțat Facebook despre incident. Din fericire, cu câteva ore înainte își ștersese de pe pagina sa datele despre cardul bancar.

Astfel de situații sunt tot mai dese în ultima vreme, spun cei de la Centrul National de Răspuns la Securitatea Cibernetică. Oamenii stau mult în online, fac cumpărături, așa că hoții cibernetici au devenit extrem de inventivi.

Se folosesc cu multă abilitate de încrederea românilor și crează tot felul de scenarii prin care îi conving să le dea parolele, datele de pe carduri, conturi de acces pe diferite rețele sociale.

Se folosesc de site-uri false, de promoții fictive, de mailuri extrem de bine făcute și personalizate, care îi păcălesc pe oameni că mesajele le vin de la site-uri de încredere. Pericolele în acest caz sunt multe.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt CERT.RO: „Se poate ca atacatorii să ne vizeze datele personale, datele financiare, să ne ducă către alt site, cu servicii cu plata recurentă. Să nu uităm că există și darknet, un card din UE este undeva la 50 de euro ca preț de vânzare.”

Atenția este cheia, spun experții în securitate. Nu trebuie să ne grăbim niciodată să introducem datele de logare înainte de a fi siguri că este chiar site-ul sau platforma de care avem nevoie.

Dan Demeter, cercetător de Securitate: „Firmele sau serviciile cele mai populare niciodată vor cere în chat username sau parola. Oamenii trebuie să se logheze doar pe pagini oficiale. Să fie activat acel 2 factor autentification, autentificarea în 2 pași. ”

Autentificarea în 2 pași se setează simplu. Pe Facebook, de pildă, o găsim la setări, unde putem alege să fim avertizați pe telefon despre o logare de pe un calculator necunoscut.

Cineva ne poate afla parola, dar îi va fi greu să aibă acces și la telefonul nostru. Astfel, riscul să ne fure datele este mai mic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.