I.P.J. Maramureș la ora bilanțului: 8 razii, 733 de acțiuni de amploare/cu efective lărgite și peste 25.000 de controale directe în 2018

În anul 2018, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş şi-a canalizat resursele, eforturile şi acţiunile în direcţia creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 Resurse umane: În anul 2018 au încetat raporturile de serviciu 9 poliţişti. În unitate au venit 32 polițiști de la alte unităţi din M.A.I. și au plecat la alte structuri 12 polițiști. De asemenea, a fost reîncadrat un agent de poliţie şi au fost încadraţi direct 4 ofiţeri specialiști (inginer constructor la Serviciul Logistic, psiholog la Serviciul Criminalistic, sociolog la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii și un ofițer la Biroul de Investigare a Criminalității Economice Sighetu Marmației). Pe post de agent de poliţie a fost angajată în 2018 soţia subinspectorului de poliție post-mortem Nistor Gheorghe.

Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş i-au fost repartizaţi 2 absolvenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti şi 26 absolvenţi ai Şcolilor de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” Câmpina și ,,Septimiu Mureșan” Cluj Napoca, promoţia 2018.

Urmare a dinamicii de personal înregistrată, la 31 decembrie 2018 gradul de ocupare a statului de organizare era de 93,06%.

Resursele logistice: Parcul auto al unităţii are în dotare 302 autospeciale din care 33 sunt autospeciale noi, primite în anul 2018.

 Investiţii: La începutul anului 2018  unitatea noastră avea cuprinse în programul de finanțate un obiectiv de investiţii în continuare avizate în C.T.E., respectiv: „Consolidare, modernizare şi extindere arest la sediul I.P.J. Maramureş”, obiectivul finanțat fiind finalizat în procent de 98%.

În cursul anului 2018, I.P.J. Maramureș a depus două proiecte de finanțare europeană din fonduri nerambursabile în cadrul  Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.

De asemenea, a fost inițiat un proiect european de atragere a unor fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea a zece sedii ale unor subunități din județ, a cărui valoare este de 462.000 de euro.

 Deservirea comunităţii: Polițiștii maramureșeni au desfășurat activități operative, activități preventive și de sprijin al altor instituții din domeniul ordinii publice, intervenții la evenimente și activități de natură criminalistică care au contribuit la menținerea unui grad de siguranță ridicat al comunității.

În 2018 structurile I.P.J. Maramureș au organizat și efectuat 8 razii, 733 de acțiuni de amploare/cu efective lărgite și peste 25.000 de controale directe care au avut ca rezultat constatarea a 1.586 de infracțiuni din care 1048 în flagrant şi a peste 28.000 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de aproape 9.000.000 de lei, toți indicatorii fiind în creștere.

Se remarcă faptul că din totalul intervențiilor la evenimente (19.563) ale structurilor județene de poliție, 15.850 de intervenții (85%) s-au desfășurat în urma unor solicitări venite prin SNUAU 112.

Pe un alt palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile informativ-preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate într-un total de 1608 de stări conflictuale aplanate, 3521 de petiţii soluţionate, 1.047 de activităţi educativ-preventive în unităţi de învăţământ.

Sprijinul unității canine în anul precedent a fost unul semnificativ, reliefat atât de numărul activităților342 de misiuni de menţinere a ordinii publice, 10 misiuni de prelucrare urmă, 5 misiuni de căutare salvare, 5 misiuni detectare tutun, 29 de activități de promovare a imaginii poliției, cât și de contribuția efectivă la rezolvarea unor cauze deosebite.

Prevenirea criminalităţii: În anul 2018 priorităţile în domeniul prevenirii criminalităţii au fost:

DELINCVENŢA JUVENILĂ ŞI VICTIMIZAREA MINORILOR. Prin Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității au fost iniţiate şi implementate 10 proiecte educaţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar şi 6 campanii de prevenire: Săptămâna prevenirii criminalităţii, Şcoala siguranţei Tedy, Vacanță în siguranță, Curaj civic, Ora de net, Ce înseamnă să fii cool. Informațiile furnizate de polițiștii de prevenire, de ordine publică și rutieri au ajuns la 6518 beneficiari: elevi, părinți și cadre didactice.

PREVENIREA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI În acest domeniu s-au derulat mai multe campanii, orientate pe categorii de infracțiuni: Campania „Ai grijă la buzunare!” pentru prevenirea furturilor din buzunare, campania „Paza bună trece  primejdia rea! pentru prevenirea furturilor din locuinţe,  campania „Cum să ne ferim de infractori” pentru prevenirea tâlhăriilor.

O altă tipologie de infracțiuni contra patrimoniului, pentru care s-au întreprins activități preventive în 2018, au fost furturile de și din auto. Cu ocazia unor activități punctuale desfășurate, au fost distribuite mesaje de tip AVERTISMENT  proprietarilor de autoturisme care au lăsat bunuri la vedere în interiorul mașinii.

Pentru tipărirea materialelor preventive am beneficiat și de sprijinul Corpului Național al Polițiștilor Maramureș. De activitățile derulate în domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, au beneficiat 6.465 de persoane.

PREVENIREA VIOLENŢEI ÎN FAMILIE Campania preventivă „Meriți să trăiești fără teamă”, împreună cu Episcopia Ortodoxă a Maramureșului.

Activitățile preventive județene au avut drept obiectiv și PREVENIREA ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE, sens în care a fost inițiată Campania de prevenire a accidentelor de circulaţie cu mesajul „Te grăbeşti? Uite noul tău bolid!”, pornind de la faptul că principala cauză de producere a accidentelor de circulaţie grave este ”viteza neadaptată la condițiile de drum”. Cu sprijinul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Maramureş au fost imprimate 1000 de stikere cu mesajul Campaniei, din care 600 au fost distribuite pentru a fi aplicate pe autoturisme.   

Ca o noutate în domeniul prevenirii, a fost înființată Comisia județeană de monitorizare a activităților preventive în domeniul ordinii și siguranței publice, sub coordonarea poliției, reglementată prin OMAI nr.119 din 2017. Comisia reunește structurile județene ale cinci instituții ale M.A.I.: Poliția Română, Poliția de frontieră, Jandarmeria, Direcția Generală Anticorupție și Agenția Națională Antidrog.

Una din cele mai vizibile campanii derulată de această comisie, la inițiativa IPJ Maramureș, a fost Campania ”Sunt un om responsabil”, având scopul de susținere a spiritului civic și de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la necesitatea implicării în lupta împotriva infracţionalităţii prin: reclamarea infracţiunilor şi a faptelor antisociale, respectarea normelor de convieţuire socială, netolerarea corupţiei, manifestarea unei atitudini vigilente.

În semn de recunoştinţă pentru conduita adoptată şi spiritul civic dovedit, conducerea IPJ Maramureş a oferit  20 de diplome de mulţumiri şi felicitări cetăţenilor care s-au implicat activ în viaţa comunităţii şi au venit în sprijinul poliţiştilor, constituind un exemplu de reacţie şi curaj.

Criminalitatea stradală: Este un obiectiv aflat permanent în atenția inspectoratului, pentru controlul acestui indicator fiind depuse eforturi împreună cu partenerii instituţionali.

În anul 2018 au fost sesizate 516 fapte stradale, cele mai multe în cele două municipii ale județului: Baia Mare – 418 fapte și Sighetu Marmației – 60 de fapte.

Se observă faptul că 13% dintre infracțiunile de natură stradală au fost sesizate din oficiu iar 6,40% din total au fost descoperite în flagrant, capitol la care se înregistrează o creștere de 74%. Nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor comisă stradal.

Criminalitatea în mediul rural: reprezintă 32,08% din totalul de infracțiuni sesizate la nivel județean. Ponderea cea mai mare o deţin infracţiunile judiciare – 2087 fapte, în special cele din sfera micii criminalităţi (loviri sau alte violenţe și amenințări).                      

Siguranţa rutieră şi a transporturilor: Acţiunile desfăşurate în 2018 de poliţiştii maramureşeni au vizat asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ, fiind constatate peste 1000 de fapte penale şi fiind aplicate aproape 38.000 de sancţiuni contravenţionale (la O.U.G. 195/2002 şi la alte acte normative).

Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile  publice  peste 3.500 de permise de conducere, din care 1070 pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 Km/h, De asemenea au fost retrase 773 de certificate de înmatriculare.

În domeniul siguranței rutiere și a transporturilor polițiștii au adresat 66 de informări către administratorii drumurilor iar 16 factori de răspundere au fost sancționați, din care 15 contravențional și unul penal.

În anul 2018 s-au produs 187 de accidente grave de circulaţie, în urma cărora 36 de persoane au decedat şi 186 de persoane au fost rănite grav.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă: Infracțiunile contra vieții au

înregistrat o scădere de 15,22% față de 2017.

Astfel, în anul 2018, pe raza judeţului s-au înregistrat  infracţiuni de omor (-1) (5 în mediu urban și 3 în mediul rural) şi  2  infracţiuni de tentativă la omor (-1) (una în mediul urban și una în rural).

În 6 dintre dosarele de omor şi în ambele dosare de tentativă la omor au fost identificaţi autorii, faţă de aceştia luându-se măsuri preventive de către instanţa competentă. Referitor la restul de două dosare de omor se poate menţiona că într-unul dintre acestea a fost continuată urmărirea penală faţă de o persoană, iar în celălalt se desfăşoară în continuare cercetări în vederea identificării autorilor.

Criminalitatea contra patrimoniului: Din totalul infracţiunilor de acest gen furturile reprezintă 64,73% , iar cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe, din societăţi comerciale și cele din buzunare, poșete, genți.

Poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat cercetări pentru identificarea autorilor a 81 de tâlhării, 908 distrugeri  şi 262 de înşelăciuni.

Analizele periodice efectuate, care au evidențiat aceste creșteri, au condus la organizarea și desfășurarea de  activităţi preventive în acest domeniu.

Criminalitatea economico – financiară: Pentru prevenirea și combaterea criminalității în acest domeniu au fost derulate 55 activități speciale în dosare penale pe linie de evaziune fiscală, corupție și contrabandă, trafic și comerț ilicit cu produse din tutun și au fost puse în executare 113 percheziții domiciliare, 25 de percheziții auto și 4 percheziții în sisteme informatice. În ceea ce privește dosarele penale instrumentate în domeniul criminalităţii economice se constată o diminuare a stocului total de dosare penale cu 8% și o diminuare semnificativă a  numărului de dosare mai vechi de 1 an de la înregistrare, cu 48%.

Activităţile polițiștilor specializaţi în investigarea criminalității economice în domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat în anul 2018, recuperarea unor prejudicii de 5.578.870 de lei, din care 348.410 de lei prin măsuri asiguratorii.

 Capitolul combaterea evaziunii fiscale reliefează un trend descendent  al numărului dosarelor înregistrate (-20), respectiv o reducere a evaziunii fiscale cu  consecinţa creşterii încasărilor la bugetul consolidat al statului la nivelul judeţului Maramureş.

Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun, rezultatele pozitive au fost obţinute cu implicarea tuturor structurilor din cadrul unităţii. Vorbim despre o creștere semnificativă a dosarelor penale înregistrate (+76 dosare) și de  cele peste 146.000 de pachete cu ţigări indisponibilizate. În cadrul dosarelor penale instrumentate au fost indisponibilizate 14 mijloace de transport auto folosite la săvârşirea de infracţiuni, în valoare totală de peste 102.000 de lei.

 Infracţionalitatea în domeniul silvic: Activităţile desfăşurate pentru prevenirea infracţionalităţii în domeniul silvic s-au materializat în 834 de controale, din care cele mai multe pe linia legalității transportării materialului lemnos.  Au fost înregistrate 149 de apeluri prin SNUAU 112 privind transportul de material lemnos, cu mențiunea faptului că 25 au fost confirmate ca ilegale și sancționate contravențional.

Totalul materialului lemnos confiscat a fost de 3.529 mc, în valoare de 503.995 de lei.

În cadrul activităților desfășurate în luna decembrie 2018, au fost confiscați 335 de pomi de Crăciun, în valoare totală de 6574 lei.

În cadrul dosarelor penale au fost cercetate 78 de persoane, din care 15 cu atribuții în domeniul silvic, fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru cinci dintre aceștia.

ACTIVITĂŢILE STRUCTURILOR DE SUPORT

 1.Criminalistică

În anul 2018, lucrătorii de profil au asigurat şi efectuat cercetarea la faţa locului în 3335 de cazuri, ocazii cu care au fost ridicate peste 23.000 de urme din toate categoriile. Criminaliștii au efectuat 944 de reconstituiri, percheziţii, experimente şi recunoaşteri din grup şi au luat parte la 97 de acţiuni şi razii.

La dispunerea organelor de cercetare penală şi-ale instanţelor de judecată, au fost efectuate 227 de constatări criminalistice şi expertize.

În urma comparării şi recomparării în baza de date a sistemului au fost identificaţi 123 de autori ai unor fapte penale cu AN.

Serviciul este acreditat RENAR în ceea ce privește 9 domenii de încercare, dintre care 6 la compartimentul expertize și constatări criminalistice, iar 3 la compartimentul identificări judiciare.

  1. Structuri de intervenţie

În anul 2018, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au fost angrenați în executarea a 440 de misiuni de intervenție, cele mai multe în sprijinul structurilor operative ale unității, dar şi al altor structuri respectiv, D.G.A. – Serviciul Teritorial Maramureș, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, Inspectoratul de Jandarmi sau alte inspectorate de poliţie.

COOPERARE INTERNAŢIONALĂ

1.Cooperarea internaţională

I.P.J. Maramureş continuă cooperarea poliţienească transfrontalieră cu Căpitănia de Poliţie a judeţului Jasz-Nagykun-Szolnok, Republica Ungară, astfel că și în 2018 s-au desfăşurat misiuni comune pe teritoriul  celor două ţări. Patrule mixte, româno-maghiare, au acţionat pe linie de poliţie rutieră şi ordine publică pentru a acorda sprijin turiştilor români aflaţi în sejur sau în tranzit în Ungaria şi persoanelor maghiare aflate în situaţii similare în România.

2. Misiuni internaționale.

În anul 2018, doi agenţi de poliţie maramureşeni au participat la misiuni operative pe teritoriul Franţei, unui ofițer i-a fost reactivată detașarea pe o funcție de expert național în cadrul EUROPOL în perioada decembrie 2018 – februarie 2019, iar un agent participă la misiunea O.N.U. în Haiti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.