Iată cum poți avea copii cu ochi albaștri

548112

Ochii albaștri sunt iubiți de toată lumea de pe mapamond. Majoritatea oamenilor își doresc să aibă ochii albaștri, iar unii apelează la lentile de contact colorate pentru a obține culoarea dorită. Dacă sunteți curioși ce culoare vor avea ochii copiilor voștri, noi vă prezentăm mai jos combinațiile și șansele ca aceștia să aibă ochi albaștri.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga a condus un studiu în 2008 pentru a găsi originile ochilor albaștri. Ei au descoperit că toate persoanele care au ochii albaștri au un strămoș comun. Cercetătorii afirmă că o mutație genetică care a avut loc acum 6.000 – 10.000 de ani este responsabilă pentru culoarea albastră a irisului la oameni.

Conform dr. Eiberg, toți oamenii au avut ochii căprui la origini. Dar o mutație genetică a afectat gena OCA2 din cromozomi care a cauzat un fel de scurt-circuit în abilitatea genei de a produce ochi căprui. Gena nu este total inactivată, dar i s-a acordat „puterea” de a reduce producția de melanină din iris care a avut ca rezultat apariția ochilor de culoare albastră. Melanina este pigmentul responsabil pentru culoarea ochilor, a părului și a pielii.

Acum întrebarea este de ce doar unii oameni au ochii albaștri? Variația culorii ochilor de la căprui la verde este direct proporțională cu cantitatea de melanină disponibilă în iris. Dacă cantitatea de melanină din iris este crescută, atunci individul va avea cel mai probabil ochi căprui. Toți oamenii cu ochi albaștri au variații într-un grad mic privind cantitatea de melanină din iris, ceea ce duce la concluzia că cei care au ochi albaștri au un strămoș în comun.

Dr. Eiberg declară că natura este responsabilă pentru amestecarea genelor noastre. El afirmă ca mutația genetică de la ochi căprui la albaștri nu reprezintă o mutație negativă sau pozitivă. Această mutație este similară cu alte mutații precum culoarea părului, alunițele, pistruii, care nu ne afectează șansele de supraviețuire ci doar ne afectează aspectul fizic.

Ochii albaștri sunt a doua culoare rară, prima fiind ochii verzi. Țările care au mulți oameni cu ochi albaștri sunt Germania, Olanda, țările scandinave, țările baltice, Israel.

Mai jos vă prezentăm posibilitățile de a avea ochi albaștri în funcție de culoarea ochilor părinților.image002

sursa

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.