Împărăția îngerilor asteaptă un răspuns: Cine este vinovat de moartea copilului din Săcel-Maramureș?

viseuMoartea copilului din Săcel în atenția Parlamentului prin intervenția deputatului Nuțu Fonta

Cazul micuţului de trei ani, din judeţul Maramureş, care a decedat zilele trecute din cauza unei insuficienţe respiratorii, comportă o analiză serioasă asupra modului în care se exercită medicina în România, este de părere deputatulUNPR al Colegiului 5, Borșa-Vișeu, Nuțu Fonta, care a făcut o declarație politică în Parlamentul României pe acest caz. ”Fără a-mi permite să acuz pe cineva de rea-credinţă sau de lipsă de profesionalism, deoarece cercetarea acestui caz dramatic trebuie să aparţină doar instituţiilor abilitate ale statului, doresc însă să trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia disperată în care a ajuns sănătatea românească”, a precizat deputatul Fonta.

Amenda maximă pentru moartea unui copil este de numai 10.000 de lei!

Concret, copilul din comuna Săcel a trecut în lumea celor drepţi din cauza unei afecţiuni banale, un fapt mai puţin obişnuit în România anului 2015. Mama copilului, Rodica Dologa, l-a dus mai întâi la Spitalul Orăşenesc din Borşa, unde nu exista un medic pediatru, micuţul fiind trimis apoi la unitatea spitalicească din Vişeu de Sus. Femeia susţine că a stat acolo încă o jumătate de oră până la apariţia medicului, iar după alte patru ore, copilul a făcut infarct. Pacientul a fost resuscitat, dar fără rezultat, iar între timp s-a renunţat şi la ideea transportării sale la Spitalul Judeţean din Baia Mare, aflat oricum la 120 de kilometri distanţă. Deşi autorităţile medicale s-au disculpat iniţial, afirmând că stopul cardiac a survenit pe fondul agravării insuficienţei respiratorii, deoarece suferinţa ar fi fost mult mai veche în raport cu aducerea copilului la spital, totuşi ancheta derulată rapid de DSP Maramureş a dus la amendarea a trei medici. ”Culmea este că doctorii sancţionaţi, respectiv medicul curant, directorul medical şi managerul Spitalului orăşenesc din Vişeu de Sus, au fost amendaţi cu câte 10.000 de lei fiecare din cauza faptului că…nu au raportat în termen decesul copilului şi nu ar fi respectat protocoalele de resuscitare! Cum spuneam la început, este greu de acceptat ca un copil să moară în România actuală din cauza unei banale pneumonii! Medicul pediatru din Borşa era în concediu, iar la spitalul din Vişeu de Sus nu exista un medic radiolog, radiografia copilului fiind interpretată de pediatru!”, a prezentat cazul deputatul UNPR, Nuțu Fonta, în declarația sa politică.

Nuțu Fonta: Părinții au raportat cazul la Colegiul Medicilor, însă nimic nu le va aduce copilul înapoi!

Părinţii copilului susţin că vinovaţi sunt medicii, care nu au intervenit aşa cum se cuvine pentru a salva copilul. Ei au făcut plângeri şi la Colegiul Medicilor, dar nici verificările de până acum, nici anchetele ulterioare nu vor mai aduce copilul înapoi. Îmbucurător este totuşi faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus s-a autosesizat în acest caz, iar procurorii au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, deshumarea cadavrului pentru efectuarea unei noii autopsii. ”Deşi Direcţia de Sănătate Publică a efectuat cu destulă repeziciune ancheta referitoare la moartea micuţului bolnav de pneumonie, instanţa care poate stabili o eventuală culpă profesională a medicilor implicaţi în acest caz este Colegiul Medicilor. Consider că este vital ca investigaţiile să fie mult mai concise, în aşa fel încât părinţii să cunoască cine este de vină pentru moartea copilului. Măcar această consolare să o poată avea!”, a concluzionat deputatul colegiului 5 de Maramureș.

Moartea regretabilă a copilului este o consecinţă directă a migraţiei medicilor spre ţările civilizate

Acest incident nefericit mai atrage atenţia, de asemenea, asupra condiţiilor precare în care medicii şi ceilalţi angajaţi ai sistemului de sănătate din România îşi desfăşoară activitatea zilnică. Este extrem de dificil să practici medicina în ţara noastră, unde salariile au rămas la cel mai mic nivel din Europa, iar la capitolul dotări avem încă foarte multe îmbunătăţiri de făcut. Moartea regretabilă a copilului din Săcel este şi o consecinţă directă a migraţiei medicilor şi asistenţilor medicali spre ţările civilizate din acest punct de vedere, care pun preţ atât pe starea de sănătate a populaţiei, cât şi pe oferirea unor condiţii financiare şi materiale propice exercitării muncii din acest domeniu sensibil.” Dacă spitalele din Borşa şi Vişeu de Sus ar fi avut medicii necesari pentru a rezolva rapid problemele bietului copilaş, probabil că drama ar fi putut fi evitată. Aşa însă, trebuie să căutăm vinovaţii fără vină în întregul sistem de sănătate, iar guvernanţii, cred eu, au o datorie nu numai morală şi de onoare, ci şi de viaţă şi de moarte s-ar putea spune, pentru a rezolva problemele. Consider că o nouă lege a salarizării personalului medical şi sanitar se impune a fi cât mai repede promovată, astfel încât să nu ne trezim în situaţia de a nu mai avea medici în spitale! Totodată, conducerea Ministerului Sănătăţii ar trebui să sprijine mai susţinut demersurile unităţilor spitaliceşti de a atrage fonduri europene pentru dotarea cu aparatură performantă şi modernizarea celei existente, care, în unele spitale încă mai rezistă de pe vremea comunistă… Reiterez că este extrem de important ca astfel de evenimente tragice şi nedorite să fie evitate pe viitor, iar responsabilii de destinele sănătăţii româneşti, de la ministru la medicul de familie din ultimul sat al Maramureşului, să ia măsurile cele mai potrivite pentru însănătoşirea sistemului şi pentru ca micuţii noştri să nu mai moară cu zile…”, și-a încheiat declarația politică deputatul UNPR de Maramureș, Nuțu Fonta.

 

Amalia Babici Man

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.