În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!

Potrivit noului cod rutier care a intrat în vigoare la începutul anului, există câteva situaţii în care şoferii pot rămâne fără permis timp de 90 de zile. Cu toate acestea, se poate obține o reducere a timpului de suspendare.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum:Early Booking

  AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Noua legislaţie prevede sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie. Deşi punctul de amendă a rămas plafonat de Guvern, şoferii care încalcă legea pot rămâne pietoni pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit noilor reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, şoferii pot rămâne fără permis auto timp de 90 de zile în următoarele situaţii:

sunt prinşi la volan sub influența băuturilor alcoolice;

conduc o maşină cu probleme grave la sistemul de frânare sau direcție;

depăşesc limita de viteză cu 50 de km/h;

nu opresc la calea ferata când barierele sunt coborate, în curs de a fi coborate sau când luminile roșii sau semnalul sonor se află în funcțiune;

folosesc în mod nejustificat banda de urgență;

dacă fapta conducătorului a fost urmarită ca infracțiune sau, în cazul accidentului cu victime, daca instanța a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicarii pedepsei, iar fapta se încadreaza in cazurile de suspendare a permisului.

Cu toate acestea, şoferii cărora li s-a suspendat permisul auto pentru 90 de zil îl pot recupera mai repede. Perioada de suspendare poate să fie redusă cu 30 de zile și doar în anumite situații.

De exemplu, dacă şoferul sancţionat a trecut cu brio testul de legislaţie sau dacă persoana respectivă a obținut carnetul de conducere cu cel puțin un an de zile înainte de săvârșirea faptei care a dus la suspendarea permisului.

Atenţie, nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a carnetului dacă şoferul respectiv a acumulat într-un an de zile 15 puncte de penalizare, după expirarea ultimei suspendări a permisului. Nici şoferii care au condus sub influența alcoolului și au fost implicati într-un accident rutier care s-a finalizat cu daune materiale nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Reamintim că începând cu luna ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi reguli de circulație pentru șoferi. De exemplu, un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate.

Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv.

Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

În ceea ce privește circulația pe banda de urgență a străzii, această faptă va fi prevăzută cu suspendarea permisului de conducere. Bineînțeles, cresc și alte sancțiuni contravenționale și aici mă refer la consumul băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de km la oră pe drumurile publice, față de limita legală.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.