În Valea Domanului cu juniorii Metalului!

fcmEtapa a XII-a în seria Vest a Ligii 2, programează în Valea Domanului, partida Metalul Reșița – FCM Baia Mare, o partidă care teoretic ar trebui să fie usoară. Și numai dacă privim ultimele rezultate ale lanternei roșii, nutrim speranța că ȘI FCM Baia Mare ar putea să-și îmbunătățească golaverajul. Metalul Reșița, locul 14, cu 1 victorie și un egal, 53 goluri primite, a fost nu demult protagonista unei revolte a jucătorilor unice, prin faptul că au refuzat să joace meciul de la Satu Mare, după 3 minute de joc, arbitrul fluierând finalul meciului.

Toate echipele din Liga 2 și o parte dintre echipele din Liga 1, s-au aliat atunci cu jucătorii Metalului care au protestat față de tratamentul la care au fost supuși, și pentru că nu și-au primit salariile de luni bune. Toate aceste evenimente au trecut, iar conducerea administrativă a clubului a luat hotărârea de a juca restul meciurilor rămase din acest an cu juniorii. Hotărârea este oarecum justificată, motivația fiind aceea că în cazul unei greve asemănătoare, echipa ar putea fi retrogradată direct în ultima ligă, și au preferat să nu riște.

Este mai ușor să o iei de la început din Liga 3 decât din Liga 5. După 1-6 acasă cu CSM Râmnicu Vâlcea și 2-11(!!!) la Brașov, vine rândul echipei lui Dorin Toma și Cristian Bogdan să joace (pe puncte) cu juniorii bănățeni. Sperăm, în primul rând, într-o victorie a echipei băimărene, apoi,  ipocrizie, ne gândim și la golaveraj. Victoria la Reșița ar putea urca FCM Baia Mare pe primul loc, în funcție de rezultatul de la Târgoviște, acolo unde joacă primele două clasate, CSM Râmnicu Vâlcea și Chindia Târgoviște.

După (în sfârșit) descătușarea formației băimărene în partida de sub Dealul Florilor cu FC Caransebeș, când au învins cu 4-0, FCM Baia Mare se află în grafic, ultimele două partide din acest an fiind chiar la îndemâna lor de a mai adăuga 6 puncte în clasamentul intermediar. Postura de lider al seriei la sfârșitul acetui an ar fi, din punctul meu de vedere, una meritorie, ținând cont de rezultatele echipei cu Gaz Metan Mediaș, UTA Bătrâna Doamnă, CSM Râmnicu Vâlcea și chiat Chindia Târgoviște.

Așadar, derby-ul etapei se va juca la Târgoviște, acolo unde Chindia așteaptă noul lider, CSM Râmnicu Vâlcea. Amândouă echipele sunt în formă bună, Chindia câștigând clar etapa trecută la Satu Mare, unde au învins Olimpia cu 4-1, în timp ce CSM Râmnicu Vâlcea a trecut acasă de FC Bihor cu 2-0. Rezultatul acestei partide ne interesează în mod direct, un egal sau chiar victoria Chindiei, coroborat cu victoria previzibilă a băimărenilor la Reșița putând  readuce FCM Baia Mare pe primul loc al clasamentului.

În mod normal, în alte condiții, derby-ul etapei ar fi trebuit să fie partida de la Mediaș, dintre Gaz Metan și ”U” Cluj Napoca. Dar poziția în clasament al celor două echipe retrogradate din Liga 1, au făcut ca partida de la Târgoviște să fie capul de afiș al etapei. Găzarii antrenați de Leo Grozavu vin după două înfrângeri consecutive în deplasare, pierzând în mod surprinzător, prima poziție a clasamentului.

De cealaltă parte studenții clujeni, după serie de 5 victorii consecutive, au clacat la Arad, unde au pierdut cu 1-0 și acasă cu Unirea Tărlungeni, egalitate albă. Este clar că, șepcile roșii se duc la Mediaș după puncte, pentru a nu pierde (din nou) legătura cu plutonul care se bate pentru un loc de play-off, în timp ce găzarii vor să revină în plutonul fruntaș. Va fi, așadar un derby al retrogradatelor din Liga 1.

Un alt derby de tradiție este și UTA Bătrâna Doamnă-Olimpia Satu Mare, o partidă în care sătmărenii vin cu orgoliul rănit din tur, când au fost învinși de arădeni în prelungiri (2-3). Fără să mai vorbim de usturătoare înfrângere de pe teren propriu (1-4) cu Chindia, după ce cu numai 4 zile în urmă câștigase în deplasarea de la Oradea cu 5-0 (!!!). Poate cele mai inconstante rezultate le-a avut Olimpia Satu Mare în acest sezon competițional, și de aceea, nu știi la ce să te aștepți de la echipa lui Tiberiu Csik. Textiliștii, în schimb, sunt o echipă foarte greu de bătut pe teren propriu, ca să nu mai vorbim că au condus în fruntea clasamentului câteva etape. Roland Nagy și compania nu concep alt rezultat decât victoria, și au toate atuurile pentru a realiza acest lucru, dacă ținem cont de faptul că cei doi fotbaliști eliminați etapa trecută în partida de la Satu Mare, Heil și Chivari nu vor putea evolua la Arad. Și UTA ar putea profita de rezultatul de la Târgoviște și ar putea urca pe podium.

De urmărit ar fi în această etapă și partida de la Tărlungeni, dintre Unirea și CS Mioveni. Unirea vine după câteva partide foarte reușite cu UTA acasă și ”U” Cluj Napoca în deplasare, când au reușit să producă surprize. După ce au părăsit penultima poziție în clasament, Unirea se află acum la un singur punct de FC Bihor, ocupanta locului 11, și își doresc să urce cât mai mult în clasament, pentru a se îndepărta de locurile care duc direst în Liga 3. Numai că adversara lor va fi CS Mioveni, o altă echipă foarte bună a seriei, care a dovedit că este capabilă să se lupte pentru play-off, argeșenii ocupând ultima poziție care îi permite acest lucru.

La Carasebeș se așteaptă în continuare revenirea echipei, iar această etapă programează un derby al Banatului, FC Caransebeș așteptând replica echipei Șoimii Pâncota. Este clar că Ionuț Popa este foarte priceput în a pregăti meciurile din deplasare și nu putem să nu ne gândim că și Șoimii vor dori să profite de forma slabă a guglanilor. Rămâne de văzut dacă va fi un derby al ambițiilor, sau dacă seria negativă a echipei FC Caransebeș va continua.

În fine, la Oradea FC Bihor va primi replica performerei etapei trecute, FC Brașov, care au trecut de Metalul cu incredibilul scor de 11-2, în condițiile în care mai mulți titulari ai stegarilor nu au evoluat. În aceste condiții, la care se adaugă vechile probleme financiare, FC Bihor va avea o misiune dificilă de a trece de FC Brașov, după care va veni la Baia Mare pentru ultima partidă din acest an.

În concluzie, va fi o etapă așteptată cu sufletul la gură de suporterii băimăreni, dar și pentru toți cei care se ocupă de destinele echipei FCM Baia Mare, care la finalul sezonului de toamnă vor putea trage linie și stabili obiectivul pentru finalul sezonului regulat, și eventual, o strategie care să asigure performanțe care să fie în asentimentul tuturor iubitorilor de fotbal din Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.