INAUGURAREA CENTRULUI JUDEȚEAN DE CONDUCERE ȘI COORDONARE A INTERVENȚIEI MARAMUREȘ

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, şeful DSU, Raed Arafat, precizând că acesta va facilita o mai bună operativitate a gestionării situaţiilor de criză.
‘Clădirea va găzdui şi dispeceratul integrat – Ambulanţă şi Pompieri. (…) Există acest model în ţară, în alte judeţe – Mureş, Hunedoara. (…) Dispeceratele integrate întotdeauna duc către o eficienţă mai mare în răspuns’, a precizat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, după inaugurare.
Potrivit acestuia, impactul deciziilor în caz de necesitate va fi mult mai eficient.
‘Această clădire va asigura integrare pentru activităţile de zi cu zi, prin dispeceratul integrat, şi o integrare pentru luarea deciziei, pentru gestionarea datelor, informaţiilor şi a situaţiei, în cazul în care apare o situaţie mai gravă: inundaţii, necesitatea de evacuare. (…) Deciziile vor fi luate mai rapid, mai eficient’, a explicat Raed Arafat.
În opinia lui, centrul de la Baia Mare poate constitui un exemplu şi pentru alte judeţe.
‘Fiecare judeţ ar trebui să dezvolte spaţii adecvate pentru conducerea intervenţiei în judeţul respectiv. Mulţi funcţionează în spaţii nepotrivite, în spaţii care nu permit acest lucru. Astăzi, la Maramureş, putem să spunem că se dă un exemplu. (…) Fiecare judeţ trebuie să ia acest exemplu, să facă un astfel de centru de conducere a intervenţiei şi pentru situaţiile curente şi pentru situaţiile deosebite’, a arătat şeful DSU.
Raed Arafat a subliniat însă că sistemul de intervenţie trebuie îmbunătăţit, iar mentalitatea trebuie schimbată, pentru o mai bună eficienţă.
‘În orice sistem ne trebuie recalibrare. În orice sistem, în baza datelor pe care le avem, trebuie îmbunătăţire. Clar că noi trebuie să creştem numărul unităţilor judeţene de intervenţie. (…) Dorinţa noastră este de construi încă 100 de subunităţi de pompieri mici pentru zonele rurale, pentru a putea să intervenim mult mai rapid. O altă problemă este dotarea continuă, adică să nu facem dotări în masă şi pe urmă să ne oprim, să ne trezim că dotările se strică peste câţiva ani, ci să avem o dotare continuă. Puţină, dar, continuă, care ne garantează că sistemul va funcţiona mai departe fără probleme. Mentenanţa echipamentelor, pregătirea continuă a personalului, instruirea, toate necesită încă dezvoltare mai departe. După care mai avem de lucrat încă pe mentalităţi. Din păcate, deşi au trecut 30 de ani de când a pornit prima dată SMURD, deşi au trecut zece ani de când avem DSU cu conceptul integrat la care multe ţări se uită în sens foarte pozitiv, încă mai avem de lucrat pe mentalităţi, care să accepte această integrare. Orice sistem integrat, întotdeauna, este mult mai eficient decât un sistem care este pe bucăţi’, a punctat Raed Arafat.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a precizat că investiţia din Baia Mare a costat aproape 3 milioane de euro.
‘Este o investiţie de la zero. Totul a fost reconstruit. Tot, aici, etajat, cu relocări de utilităţi, cu o construcţie, practic, nouă. Toate dotările necesare pentru funcţionarea acestui spaţiu, implicit mobilier, ecrane, calculatoare, servere. Practic, cei aproape 3 milioane de euro au fost investiţi atât în construcţie cât şi în mobilier şi dotări’, a arătat Ionel Bogdan.
Centre de coordonare identice celui dat în folosinţă în municipiul Baia Mare mai funcţionează în Bucureşti şi în judeţele Mureş şi Hunedoara. Centrul a fost realizat prin intermediul CJ Maramureş în cadrul proiectului ‘Comand – Sincronizarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă în regiunea de graniţă’.
Proiectul în valoare de 2.822.958 de euro, finanţat prin Programul Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2014 – 2024, a vizat implementarea unui sistem informaţional de management şi coordonare în situaţii de urgenţă în regiunea de frontieră a Maramureşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.