Încă o zi națională? Află despre ce este vorba

Ziua Națională a Lecturii ar putea fi sărbătorită în România pe 15 februarie, dacă va fi aprobat proiectul de lege care a fost depus la Camera Deputaților în această săptămână. Inițiativa instituirii în România a unei Zile Naționale a Lecturii aparține mai multor deputați PNL și USR PLUS.

„Şase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%, arată un studiu al Universităţii Sussex, alături de creşterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului şi creativităţii.

România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în 2018, doar 16% dintre români susţin că citesc cărţi lunar, în timp ce 35% declară că nu au citit niciodată o carte.

De asemenea, un alt studiu Eurostat arată că românii dedică numai 5 minute pe zi cititului şi că doar 6,2% dintre români se raportează la lectură ca la o modalitate de a-şi petrece timpul. Doar 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic. 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziţie dintre cele 28 de state membre UE la indicatorul ”, se precizează în expunerea de motive pentru această inițiativă legislativă.

La nivel internațional, pe 23 aprilie este marcată „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”, un eveniment anual în care se promovează cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor. În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”, ci şi Ziua Bibliotecarului.

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.