Începe Caravana „Fiecare copil merită o poveste”!

Începe Caravana „Fiecare copil merită o poveste”! 100 de zile de grădiniță, 100 de ateliere de lectură și 1500 de cărți pentru copiii din comunitățile defavorizate din Maramureș

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Asociația OvidiuRo – Agenția pentru Educație Timpurie, organizează, în perioada 19 februarie – 7 martie 2018, Caravana „Fiecare copil merită o poveste”, prin care preșcolarii din comunități sărace din județ vor participa la activități în grădiniță, care să îi ajute să descopere lumea fascinantă a cărților. În cadrul proiectului ce marchează „100 de zile de grădiniță” de la începutul acestui an școlar, vor avea loc 100 de ateliere de lectură la care vor participa 1500 de copii din grădinițe defavorizate și părinții lor.

La final, fiecare copil participant va primi o carte pentru acasă – oferită cu sprijinul OvidiuRo.

Activitățile vor fi susținute de profesori pentru învățământul preșcolar din județul Maramureș, care au participat anterior la sesiunile de formare centrate pe literație organizate de Asociația OvidiuRo; fiecare profesor organizator va alege 5 grădinițe diferite din comunități sărace și va invita 5 personalități / membri ai comunității, împreună cu care le vor citi celor mici din cărți ilustrate, ce vor rămâne în centrele de bibliotecă din grădinițe. Proiectul se va încheia cu o expoziție de fotografie ce va reuni experiențele din cadrul atelierelor de lectură, din fiecare grădiniță participantă.

Proiectul face parte dintr-o serie de activități dedicate profesorilor și copiilor, în grădinițele din județul Maramureș, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș cu ocazia aniversării a 100 de zile de grădiniță și este  integrat în calendarul de activități dedicate Centenarului Unirii, sub genericul:

”100 de ani de Unire !”

100 de zile de grădiniță

100 de adulţi citesc poveşti copiilor preşcolari

100 de creații într-o singură  expoziție

100 de culori  pentru pace

100 de cuvinte magice pentru mămici, tătici, bunici”- organizator Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională

Ne bucurăm să fim în continuare partenerii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și să susținem împreună accesul la educație timpurie de calitate pentru copiii din familii defavorizate. Faptul că peste 1000 de copii vor primi, în această perioadă, prima lor carte pentru acasă, este un demers important –  tipul de intervenție prin care vom reuși, doar împreună cu partenerii județeni, să creăm și să susținem o infrastructură pentru educație de calitate și literație în toate grădinițele. Proiectele noastre continuă anul acesta la nivel național, am pregătit mii de kituri cu resurse educaționale ce stimulează cunoașterea și zeci de mii de cărți ilustrate pentru copii și vom susține în continuare profesorii, prin sesiuni de formare în practici educaționale axate pe dezvoltarea vocabularului și stimularea lecturii în grădinițe”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Caravana „Fiecare copil merită o poveste” în județul Maramureș face parte dintr-un proiect mai amplu organizat de Asociația OvidiuRo la nivel național, se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2017 – 2018 și va ajunge în județele cu un număr mare de comunități defavorizate. Caravana are ca obiectiv creșterea calității activităților de dezvoltare a limbajului în grădinițele din comunități sărace și, de asemenea, formarea profesorilor pentru modulele educaționale Șotron Doi[1] și Ateliere de Vară Șotron, ediția 2018. Proiectul constă în organizarea de ateliere de lectură la grădiniță, pentru copiii din comunități defavorizate și părinții lor și în sesiuni de formare pentru profesori.

 

[1]Modulul Șotron Doi este un program ce constă în 10 sesiuni săptămânale prin care copiii de doi ani sau mai mari care, din diverse motive, nu au descoperit încă grădinița, și părinții lor, se familiarizează cu  mediul structurat de învățare. Anul acesta, Șotron Doi se va desfășura în perioada martie – iunie 2018 iar OvidiuRo le va pune la dispoziție profesorilor voluntari un kit de resurse educaționale care să susțină activitățile Șotron Doi.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.