Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată pentru prima dată pe 8 Aprilie 1971 cu prilejul primului Congres al Romilor, desfăşurat la Londra, moment în care a fost stabilit imnul și steagul internaţional al romilor. În România se marchează ziua de 8 Aprilie ca “Sărbătoare a etniei Romilor din România”, adoptată de Parlamentul României prin legea nr.66/2006.
Incluziunea socială a romilor este una dintre prioritățile UE și a României, iar politicile de integrare a minorității rome presupun acțiuni concrete, pro-active, care au ca obiectiv principal creșterea standardului de viață al poluației rome și stimularea câștigurilor obținute prin muncă, focalizate pe măsuri în diverse domenii: educație, ocupare, sănătate, combaterea discriminării și a sărăciei, precum și promovarea egalității de șanse.
“Consider că incluziunea romilor este un subiect care trebuie să fie inclus pe agenda de lucru a tuturor instituțiilor publice centrale și locale. Chiar dacă responsabilitatea principală pentru integrarea socială și economică a minorității rome o poartă instituțiile statului, nu trebuie să neglijăm importanța dialogului între majoritate și comunitățile de romi, dar și dintre entitățile societății civile și instituții, pentru că doar cu un efort comun și acțiuni concrete vom putea obține rezultatele dorite.“, precizează senatorul Liviu Marian Pop.
Cu toate că de multe ori membrii minorității rome se confruntă cu probleme sociale grave, mulți dintre copiii și tinerii acestei etnii reușesc să își continue studiile, înțelegând că doar educația le va oferi un plus de valoare în viață. Fundația Liviu Marian Pop mulțumește Asociației Tinerilor Romi Young Roma Maramureș pentru încrederea acordată și diploma primită în semn de prietenie și sprijin reciproc. Sperăm ca pe mai departe, prin demersurile continue, să reușim să facem viața mai frumoasă tuturor rromilor.