Industria cripto din Japonia se pregăteşte să se reglementeze singură

Sătui de birocraţia greoaie şi de indecizia statului, principalii jucători din industria japoneză a monedelor virtuale negociază înfiinţarea unui organism de autoreglementare.

Cele două asociaţii patronale ale industriei monedelor virtuale din Japonia ar urma să fuzioneze într-o organizaţie de autoreglementare, cu scopul de a proteja investitorii, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.

Discuţiile au fost accelerate de incidentul raportat în urmă cu câteva zile de bursa japoneză de criptomonede Coincheck, care a anunţat că hackerii au reuşit să fure din conturile investitorilor, în luna ianuarie, echivalentul a 690 de milioane de dolari. Victimele incidentului au anunţat că vor acţiona Coincheck în justiţie la Tokyo, cerând despăgubiri de peste 650 de milioane de dolari. Procesul va fi intentat însă sub incidenţa legislaţiei de protecţie a consumatorului.

Astfel, Japan Blockchain Association şi Japan Cryptocurrency Business Association ar urma să fuzioneze în luna aprilie, potrivit surselor citate. Informaţiile nu au fost confirmate oficial de cele două organizaţii.

Autorităţile din Japonia încearcă să găsească o formă de reglementare pentru industria monedelor virtuale, atitudinea guvernului şi a băncii centrale de la Tokyo pe această temă contrastând cu măsurile dure adopate în Coreea de Sud şi China.

Ministerul Justiţiei din Coreea de Sud a propus, în decembrie, închiderea burselor de tranzacţionare de criptomonede şi actie digitale, Guvernul a dat înapoi însă şi a anunţat, miercuri, că autorităţile îşi vor focusa eforturile pe transparentizarea pieţei şi a riscurilor pentru investitori.

În China, bursele de criptomonede au fost închise anul trecut, iar autorităţile fac eforturi pentru a restricţiona platformele şi aplicaţiile alternative de tranzacţionare.

Autorităţile din întreaga lume încearcă să înţeleagă şi să reglementeze fenomenul monedelor virtuale, în contextul îngrijorărilor că structura bazată pe anonimat a industriei facilitează spălarea de bani şi evaziunea fiscală. Volatilitatea extremă a token-urilor digitale, cu riscuri semnificative pentru investitorii neavizaţi, nu ajută deloc „cauza”.

Bitcoin a crescut săptămâna aceasta cu 20%, la peste 9.900 de dolari, după ce a atins pe 6 februarie cel mai scăzut nivel din noiembrie 2017, de aproximativ 6.900 de dolari, care a dus crash-ul recent al principalei monede digitale, de la vârful de peste 19.000 de dolari atins în decembrie, la peste 63%.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.