Inovarea socială și dezvoltarea IMM-urilor din mediul rural, dezbătute la Sümeg (Ungaria)

În perioada 12-13 iunie 2018, la Sumeg, Ungaria, a avut loc o nouă întâlnire a partenerilor proiectului “Policies to develop entrepreneurship and innovative SME’s in rural areas” (acronim Rural SME’s), proiect implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, alături de parteneri din șase state europene, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul INTERREG Europe, la care a participat şi Consiliul Judeţean Maramureş, prin reprezentanţi din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, în calitate de membru al grupului de lucru.

În cadrul întâlnirii a fost organizat un atelier de lucru pe tema „Inovare socială”, fiind prezentate și discutate bune practici în domeniu, reprezentative pentru fiecare regiune de proveniență a partenerilor proiectului, respectiv Ungaria, Spania, Irlanda, Slovenia, Grecia, România și Portugalia. Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au prezentat proiectul „Economia socială – Responsabilitate Socială, de la Nord la Sud”, tema fiind considerată un exemplu de bune practici pentru regiunea Nord –Vest. Proiectul, „Economia socială – Responsabilitate Socială, de la Nord la Sud”, finantat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a fost implementat de Consiliul Judeţean Maramureş în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC și Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare.

Principalele rezultate ale acestui proiect sunt organizarea a 16 cursuri de calificare pentru persoane, două târguri de locuri de muncă, înfiinţarea a 14 structuri de economie socială în cadrul cărora au fost angajate persoane aflate în situaţii de risc. Participanții la întâlnire au efectuat o vizită de studiu în zona județului Veszprém, unde au fost vizitate ferma de vite și fabrica de brânzeturi a familiei Kalla din Sümegprága, pensiunea „Őshaza” din Baszi și Grădina de Lavandă din Dögicse. Toate aceste afaceri funcționează ca „afaceri de familie” și sunt considerate ca fiind printre cele mai de succes IMM-uri din zonă. Întâlnirea a oferit fiecărui partener posibilitatea valorificării experiențelor celorlalți, prin bunele practici împărtășite  și vizitele de studiu efectuate.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.