Instanța a dat dreptate ANAF! Lovitură teribilă pentru românii care obțin venituri independente

Printre cazurile interesante prezentate într-un raport recent al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se numără și cel al unei persoane fizice care obținea venituri independente, dar care nu le-a declarat și n-a plătit taxele aferente timp de mai mulți ani.

Practic, persoana respectivă și-a ignorat total obligațiile fiscale pe care le avea, astfel că inspectorii ANAF au făcut impuneri suplimentare atât pentru impozitul pe venit și contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS), cât și pentru TVA.

Mai exact, în perioada 2018 – 2021, contribuabilul n-a depus declarația unică și n-a plătit nici impozit pe venit, nici CAS și CASS, astfel că acestea au fost calculate retroactiv de inspectori, potrivit Avocatnet.ro.

Totodată, analizând extrasele de cont din care reieșeau veniturile încasate de persoana controlată, inspectorii au descoperit că aceasta a depășit în martie 2018 plafonul de scutire de TVA. Prin urmare, taxa a fost calculată retroactiv de inspectori începând cu luna mai 2018.

Atunci când fac impuneri suplimentare, inspectorii calculează și obligații accesorii la obligațiile principale, care, în cazuri precum cel de mai sus, pot ajunge la sume considerabile.

Conform Codului fiscal, persoanele fizice care obțin venituri independente trebuie să depună anual declarația unică (formularul 212), să declare veniturile și să achite impozit pe venit și, după caz, CAS și CASS. În același timp, dacă se îndeplinesc condițiile pentru plata TVA, persoanele fizice trebuie să devină plătitori ai taxei.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.