INTERVIU Ambasadorul Ucrainei: Primim zilnic solicitări de la întreprinderile ucrainene de a intra pe piața românească

Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, vorbește într-un interviu acordat AGERPRES despre oportunitățile care vor apărea pentru țara sa odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, arătând că, în ceea ce privește relațiile cu România, apar deja zilnic solicitări din partea întreprinderilor ucrainene care doresc să intre pe piața românească.


Totodată, Bauer abordează și situația din estul Ucrainei, afirmând că de evoluția situației din acea zonă depinde și viitorul Europei.

AGERPRES: Domnule ambasador, vorbiți-ne, vă rog, despre semnificația Acordului de liber schimb Ucraina-Uniunea Europeană, care va intra în vigoare începând cu 2016, din perspectiva eforturilor Kievului de a se apropia de Uniunea Europeană.
Teofil Bauer: În data de 16 noiembrie, Comisia Europeană a notificat Ucraina cu privire la faptul că din data de 1 ianuarie 2016 intră în vigoare a doua parte a Acordului de asociere, care se referă la crearea și începerea funcționării zonei de liber schimb dintre Ucraina și Uniunea Europeană. În primul rând, vreau să menționez că acest Acord de creare a zonei de comerț liber are ca scop activizarea relațiilor economice și comerciale dintre țara noastră și Uniunea Europeană, mai ales având în vedere faptul că în ultimul an relațiile noastre economice pe piața de est, am în vedere piața rusă, au ajuns la nivelul cel mai scăzut. Din aceste considerente, acum prioritatea va fi piața europeană. În acest context, poziția fiecărei țări din Uniunea Europeană este foarte importantă pentru Ucraina, în special poziția României. La momentul actual, relațiile bilaterale sunt foarte bune și se dezvoltă în spirit de bună vecinătate și colaborare. Acum, accentul principal în colaborarea cu România se va pune pe intensificarea relațiilor economice, pe diversificarea și mărirea volumului comerțului bilateral. Începând cu 1 ianuarie 2016, Ucraina va implementa toate prevederile menționate în Acordul dintre Ucraina și Uniunea Europeană privind crearea zonei de liber schimb.

AGERPRES: Care sunt așteptările concrete ale Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a acestui acord?
Teofil Bauer: Crearea zonei de liber schimb și bunele relații economice ale Ucrainei cu Uniunea Europeană înseamnă nu numai dezvoltarea relațiilor economice, dar și realizarea reformelor în Ucraina în sfera economică și în alte domenii. Ucraina este pregătită pentru această etapă. S-a adaptat și s-a modificat legislația internă conform cerințelor europene, se lucrează activ cu exportatorii și importatorii ucraineni care dețin relații comerciale cu agenții economici din Uniunea Europeană, însă principalul scop pe care îl avem și, după părerea mea, trebuie să îl atingem este să avem condiții de piață concurențiale, așa cum acum există în România. Pentru noi, acest lucru este foarte important, pentru că după aproape 25 de ani care au trecut după proclamarea independenței Ucrainei, cu părere de rău, încă există influența epocii socialiste și atitudini învechite de abordare a lucrurilor, iar o astfel de situație trebuie schimbată. Pentru noi, acest lucru e foarte important. Ucraina e foarte bogată în resurse naturale și forță de muncă. Implementarea standardelor și condițiilor de afaceri, având în vedere potențialul uman și natural care există în Ucraina, va da un nou impuls dezvoltării economice a țării noastre.

AGERPRES: Credeți că schimbarea centrului de greutate din punct de vedere economic, comercial către Uniunea Europeană va acoperi în totalitate nevoile Ucrainei? Va mai fi nevoie de relații economice și cu Estul, astfel încât necesitățile Ucrainei să fie acoperite?
Teofil Bauer: Cunoașteți faptul că Ucraina a impus unele sancțiuni vecinului nostru din Est. Cunoașteți, de asemenea, că vecinul nostru de la Est este pregătit ca, începând cu data de 1 ianuarie, să introducă sancțiuni de răspuns față de Ucraina. Din aceste considerente, luăm în calcul și posibile daune, pierderi ce vor apărea ca urmare a implementării acestor sancțiuni. Sunt, însă, convins că acele noi condiții de comerț și noi relații cu partenerii din Vest vor oferi mult mai multe posibilități comparativ cu pierderile pe care le vom avea ca rezultat al sancțiunilor impuse de vecinul din Est.

AGERPRES: Întrebarea mea avea în vedere, în special, decizia luată de curând de Rusia de a stopa exporturile de gaze către Ucraina și amenințările legate de stoparea inclusiv a exporturilor de cărbune. În aceste condiții, știind faptul că și Uniunea Europeană, la rândul său, depinde într-o oarecare măsură de Rusia în furnizarea de gaze naturale, de unde se va aproviziona Ucraina?
Teofil Bauer: Rusia folosește activ aspectele energetice în politică. Se politizează foarte mult. Acele declarații care vin acum din partea Federației Ruse sunt declarații politice. Ucraina îndeplinește toate condițiile menționate în contractul privind importul de gaze din Rusia. Dacă vom compara consumul de gaze naturale din Ucraina pe parcursul anului acesta în comparație cu cel de anul trecut, vom vedea că volumul de consum s-a redus cu 20%. Sunt convins că vom depăși și iarna aceasta, având practica anului trecut, când partenerii noștri europeni ne-au ajutat mult în aprovizionarea cu gaze naturale — le-am primit prin Slovacia și Polonia — și sunt convins că dacă va apărea o situație similară și anul acesta, partenerii noștri europeni ne vor ajuta în soluționarea acestei probleme. În acest context, aș vrea să accentuez faptul că Ucraina, luând în considerare toate aspectele ce țin de această problematică, va rămâne o țară de tranzit garantat a Europei pentru gazele naturale.

AGERPRES: Din ce am înțeles, spuneți că avem de a face doar cu niște declarații politice episodice și că, într-un final, Rusia va continua să furnizeze gaze Ucrainei.
Teofil Bauer: Eu cred că încetarea exportului de gaze către Ucraina nu este convenabilă pentru Rusia. Noi, anul acesta, suntem mult mai bine pregătiți pentru sezonul de iarnă, decât am fost pregătiți anul trecut. Gazele naturale sunt un produs care permanent trebuie exportat și aș vrea să amintesc că Ucraina are cele mai mari posibilități de înmagazinare a gazelor naturale. Pentru Ucraina, cel mai important este să existe relații deschise de piață în problematica comerțului cu gazele naturale.

AGERPRES: Vă așteptați la o nouă escaladare a situației de securitate din estul Ucrainei, în condițiile în care acest acord urmează să intre în vigoare?
Teofil Bauer: În momentul de față, în estul țării există o oarecare escaladare a conflictului și vina principală le aparține formațiunilor teroriste susținute de Rusia. Partea ucraineană implementează în continuare acordurile convenite la Minsk și facem apel către Rusia și către aceste formațiuni teroriste să îndeplinească și ele înțelegerile de la Minsk. Poziția Ucrainei este că obligațiunile luate în cadrul formatului de la Minsk, precum și în cadrul formatului Normandia trebuie să se îndeplinească. Scopul principal al Ucrainei este pacea, încetarea vărsării de sânge și revenirea la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

AGERPRES: Mai ales în Occident au apărut, după atacurile teroriste de la Paris, unele voci care încep să pună pe planul doi dosarul ucrainean și se concentrează pe războiul din Siria. După cum știți deja, există o alianță între Franța și Rusia, care luptă împreună în acea zonă. Cum vedeți aceste voci, care tind să dea o importanță secundară situației din Ucraina?
Teofil Bauer: Cu mare durere am aflat de acele evenimente care au avut loc la Paris, suntem solidari cu poporul francez. Noi împreună trebuie să ne contrapunem pericolului terorist și să nu acceptăm încălcarea dreptului internațional. Sunt convins că problematica ucraineană nu poate să treacă în planul doi, deoarece Ucraina este o țară europeană și se află în centrul Europei. Faptul că poporul ucrainean a ieșit în stradă, a ieșit pe Maidan, a demonstrat opțiunea europeană și puterea poporului de a-și impune poziția, acest lucru duce încă o dată la concluzia că noi putem să demonstrăm și să facem acele eforturi pentru a fi o țară democratică. Principala noastră prioritate este ca Ucraina să fie o țară suverană și să revenim la integritatea ei teritorială. De modul în care se va dezvolta situația în Ucraina și de poziția liderilor europeni va depinde și viitorul Europei.

AGERPRES: Cum ar putea Ucraina și România să ajute Republica Moldova în susținerea opțiunii europene a Chișinăului?
Teofil Bauer: Acest ajutor trebuie să fie multilateral. Este vorba de multe aspecte ale colaborării cu Moldova: dezvoltarea relațiilor economico-comerciale, schimbul de experiență în domeniul luptei anticorupție, schimburile culturale și schimbul de experiență în implementarea stilului european de viață. Părerea mea este că Moldova a primit un semnal concret prin liberalizarea regimului de vize, iar acesta a devenit cauza destabilizării situației în Moldova. Acordând sprijin Republicii Moldova, trebuie luăm în considerare suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări.

AGERPRES: O ultimă întrebare. Revenind la Acordul Uniunea Europeană — Ucraina. Cum se va materializa acest acord de comerț liber în plan bilateral cu România?
Teofil Bauer: În fiecare zi primim foarte multe solicitări și propuneri de afaceri din partea întreprinderilor ucrainene privind colaborarea cu partenerii români și intrarea pe piața românească. Mai înainte nu exista un astfel de fenomen. Așteptările sunt foarte mari. Sarcina principală a autorităților, atât a celor ucrainene, cât și a celor române, este de a asigura condițiile necesare, astfel încât agenții economici ucraineni și români să găsească contacte comune și domenii comune de colaborare în așa fel, încât cooperarea economică să fie eficientă. În ceea ce privește colaborarea bilaterală, există un potențial foarte mare și sunt convins că intrarea în vigoare a Acordului privind înființarea zonei de liber schimb între Uniunea Europeană și Ucraina va da un nou impuls cooperării economice și comerciale dintre cele două țări.

AGERPRES: Vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.