INTERVIU CU MINISTRUL DELEGAT PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI, BOGDAN STANOEVICI

intilnire-ministru-omolog2După două luni şi câteva zile, de când este investit în această funcţie, Bogdan Stanoevici a avut întâlniri, deja, cu multe comunităţi de români din afara României; cu români din Franţa, Italia, Spania… iar în perioada 11 – 13 mai 2014, Israel – într-o vizită de lucru.

În perioada celor trei zile, din Israel, ministrul Bogdan Stanoevici, a avut o activitate foarte bogată; întâlniri cu oficiali israelieni, discutând împreună proiecte de dezvoltare pentru mai multe domenii de activitate, colaborări, schimburi de experienţe pe probleme de educaţie, sport şi, în special, în domeniul politicii sociale. S-a accentuat necesitatea întăririi relaţiilor dintre cele două ţări pentru diverse proiecte de dezvoltare.

În seara zilei de 11 mai 2014, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire  cu reprezentanţi ai asociaţiilor evreieşti originari din România şi cu cei ai presei de limbă română din Israel unde s-au discutat modalităţi de colaborare. Întâlnirea a avut loc la sediul Ambasadei României din Tel Aviv unde am avut ocazia să particip la eveniment.

 

Lucreţia Berzintu: Stimate domnule ministru, Bogdan Stanoevici, care a fost scopul vizitei dumneavoastră în Israel?

Bogdan Stanoevici: În calitate de ministru delegat pentru românii de pretutindeni trebuie să îi cunosc pe toţi cei care trăiesc în afara graniţelor ţării, să le aflu problemele, să găsim soluţii împreună  cu reprezentanţii lor, cu autorităţile statului de destinaţie şi cu autorităţile române. Evreii originari din România reprezintă o comunitate aparte datorită legăturii puternice pe care o menţin de zeci de ani între cele două state. Anul acesta se îmlinesc 66 de ani de relaţii diplomatice bilaterale neîntrerupte între România şi Israel. Ştiu că înŢara Sfântă sunt peste 300.000 evrei originari din România. Ei au reprezentat piatra de temelie a relaţiilor dintre România şi Israel. Am convingerea că legătura umană are un potenţial puternic nu numai în relaţia bilaterală, dar poate avea un rol important şi în dezvoltarea relaţiei dintre Israel şi Europa.

Lucreţia Berzintu: În afară de evenimentele la care aţi luat parte, aţi avut şi întâlniri cu cetăţeni israelieni originari din Romania. Ştiţi care sunt problemele lor?

Bogdan Stanoevici: Aceste întâlniri au fost prioritare. Am avut discuţii cu reprezentanţii HOR, cea mai veche şi mare organizaţie a evreilor originari din România, cu cei ai AMIR dar şi cu cei care nu fac parte din vreuna din cele două organizaţii reprezentative. Am discutat despre problemele lor , despre redobândirea proprietăţilor, a pensiilor, care ar fi modalităţile de a avea mai mulţi tineri în taberele din România sau la universităţile din ţară.

Lucreţia Berzintu: Dar cu cetăţeni români, care lucrează în Israel, v-aţi întâlnit?

Bogdan Stanoevici: Nu, nu m-am întâlnit cu muncitori români sau cu cetăţeni români care lucrează în Israel. Ştiu că sunt puţini faţă de cererea pieţii muncii din această ţară.

Lucreţia Berzintu:  Ce impresii v-aţi format despre Israel şi cetăţenii săi, dacă sunteţi pentru prima oară în acest spaţiu geografic?

Bogdan Stanoevici: Trebuie să fac o precizare: nu sunt pentru prima oară aici, în Ţara Sfântă. Am ajuns la Tel Aviv acum câţiva ani datorită filmărilor pentru co-producţia „Misiunea directorului de resurse umane”. Am avut atunci o serie de întâlniri extraordinare care m-au marcat. Despre impresii? Între România şi Israel există o legătura puternică care are la bază reciprocitatea, continuitatea şi parteneriatul. Aceste elemente trebuie să fie cele care ne ghidează în acţiunile viitoare în relaţie cu ei. Legăturile noastre merg mai departe de instituţionalitate. Faptul ca evreii originari din România păstrează o legătură vie cu ţara de unde au plecat, creează un caracter dual, pozitiv.

Tot ce s-a creat aici în această perioadă de când cei actuali sau părinţii şi bunicii lor au plecat din România este parte a patrimoniului cultural românesc. El trebuie contopit cu ceea ce s-a creat bun în România.

Ei au reuşit să păstreze o imagine vie a identităţii româneşti: scriind, vorbind şi simţind româneşte. Sunt convins că împreună putem pune bazele unei legături mai solide între cele doua ţări şi popoare.

Lucreţia Berzintu:  Aşa cum se spune şi cum vă place să spuneţi că “meseria se fură”, aţi furat ceva din experienţa israeliană? Dacă da, ce anume?

 

Bogdan Stanoevici: În timpul întâlnirilor pe care le-am avut atât cu omologul meu israelian, Sofa Landver, ministrul pentru imigraţie şi integrare cât şi cu Yael Rozbozov, preşedintele Comisiei pentru absorbtia imigraţilor din cadrul Knessetului, am discutat despre proiectele pe care Statul Israel le dezvoltă pentru  imigranții din Israel, care sunt posibilitățile de a-i ajuta să se integreze și în același timp pentru păstrarea identității mai ales în rândul tinerei generații.Acest lucru ne interesează foarte mult şi pe noi. De altfel, păstrarea identităţii face parte din strategia Guvernului României. Extrem de importante mi s-au părut propunerile venite din partea oficialilor israelieni de a iniţia o serie de schimburi în domeniul educației între universitățile din România și cele din Israel, şi programe sportive pe care să le dezvoltăm împreună pentru tânara generaţie.

Lucreţia Berzintu: Chiar dacă programul a fost foarte încărcat de evenimente, totuşi, poate aţi reuşit să vizitaţi şi parte din obiectivele turistice israeliene. Ce v-a plăcut mai mult?

Bogdan Stanoevici: Am vizitat doar Biserica Sfântului Mormânt, unde de altfel mai fusesem o dată. Ceea ce m-a impresionat a fost însă localitatea Rosh Pina, unde am văzut locul în care au sosit în 1882, tocmai din Moineşti, primii evrei din România. Toată zona este foarte frumoasă, plină de culoare şi de energie pozitivă. Am discutat cu iniţiatorii proiectului de reconstrucţie ai localităţii şi cu autorităţile şi m-am bucurat să aud că în toamnă se va pune piatra de temelie la un muzeu al evreilor originari din România.

Lucreţia Berzintu: Un ministru israelian a declarat, nu demult, că evreii din diaspora “ar trebui să aibă, într-un fel, un cuvânt de spus”  privind afacerile guvernului israelian. Raportat la românii din diaspora, nu credeţi că această idee ar putea fi productivă pentru România, având în vedere experienţa acumulată a românilor din ţările în care trăiesc?

Bogdan Stanoevici: Am avut o serie de discuţii în acest sens chiar in Israel, cu oameni care vor şi pot ajuta România, de la investitii, până la consultanţă în anumite domenii. Evident că orice idee productivă ne va deschide alte orizonturişi perspectiva unor noi proiecte pe care să le putem iniţia împreună.

Lucreţia BerzintuCare ar fi cheia succesului pentru un ministru ca dumneavoastră?

Bogdan Stanoevici: Faptul că sunt un român de pretutindeni cred că mă face să pot dialoga altfel cu cei din afara graniţelor ţării. Am stat 22 de ani în Franţa, iar acest lucru m-a făcut să cunosc destul de bine problematica celor care trăiesc între două lumi, cu sufletul împărţit şi cu un imens dor de Acasă. Apoi eu nu am culoare politică. Nu fac parte din nici un partid politic, iar acest lucru cred că îmi asigură o altă imagine în faţa oamenilor.

Lucreţia Berzintu: Ce vreţi să transmiteţi românilor de pretutindeni?

Bogdan Stanoevici: Îmi doresc ca românii din străinătate să fie uniţi şi să nu uite de unde au plecat, să nu-şi uite limba, cultura, istoria, să nu uite sărămână demni şi mândri că sunt români.

 Vă mulţumesc pentru acest interviu şi vă doresc mult succes în continuare!

Lucreţia Berzintu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.