Interzicerea staționării cu motorul pornit în orașe, aproape de implementare: Ce amenzi risca șoferii

Legea care interzice staționarea cu motorul pornit în orașe a făcut un pas important spre implementare, trecând tacit de Senat.

Inițiativa legislativă a fost adoptată în mod tacit de Senat, fără un raport suplimentar de respingere din partea comisiilor de specialitate, după ce Guvernul și-a exprimat susținerea pentru inițiativă.

Astfel, Senatul a adoptat tacit proiectul care interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit în municipii și orașe, în condițiile depășirii termenului de dezbatere.

Propunerea vizează interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul pornit în orașe și municipii, cu excepția vehiculelor autorizate să folosească semnale speciale de avertizare luminoase, cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție sau de transport de mărfuri care necesită funcționarea refrigerării.

Această inițiativă are ca scop reducerea poluării în zonele aglomerate și a pornit de la o inițiativă civică dezvoltată în București, unde asociația Ecopolis a colaborat cu Primăria Municipiului București pentru monitorizarea calității aerului în școli.

Legea propusă va putea modifica Codul Rutier pentru a include interdicția staționării cu motorul pornit.

În cazul încălcării acestei legi, șoferii vor primi la prima abatere avertisment, urmat de o amendă între 100 și 200 de lei.

În multe țări europene, sancțiunile pentru staționarea cu motorul pornit sunt drastice. De exemplu, în Italia și Franța, șoferii nu au voie să țină motorul pornit mai mult de 10 secunde, iar în Austria și Germania, limita este de 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, se pot expune la amenzi cuprinse între 20 și 750 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.