Întrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu viceministrul parlamentar al apărării din Japonia, Kimi Onoda

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut marți, 1 august 2023, o întrevedere cu viceministrul parlamentar al apărării din Japonia, doamna Kimi Onoda.

Vizita demnitarului nipon a evidențiat interesul celor două părți pentru consolidarea relațiilor româno-nipone, atât la nivel bilateral, cât și multilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic România-Japonia semnat la 7 martie 2023. Convorbirile au oferit ocazia efectuării unui schimb aprofundat de opinii pe teme regionale și internaționale.

În acest context, secretarul de stat Iulian Fota a prezentat poziția României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, referindu-se la eforturile multidimensionale ale țării noastre derulate în sprijinul Ucrainei. De asemenea, oficialul român a evidențiat implicarea României în acțiunile diplomatice de apropiere a partenerilor globali emergenți din Asia și Africa, subliniind nevoia menținerii unui ritm susținut al dialogului cu aceștia, pentru corecta înțelegere a evoluțiilor securitare din Europa, cu impact asupra întregii comunități internaționale.

Totodată, ținând cont de apartenența României la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, secretarul de stat a evocat abordarea țării noastre, aliniată în cadrul UE și al NATO, atât în întreaga regiune indo-pacifică, precum și în alte dosare regionale de interes pentru ambele părți.

La rândul său, viceministrul nipon a menționat că țara sa este profund implicată în gestionarea atentă a provocărilor actuale de securitate și urmărește cu atenție evoluția războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Japonia fiind interesată de consolidarea relațiilor între partenerii like-minded, între care România a dobândit un loc special.

În acest context, a fost reiterată de către ambii interlocutori necesitatea menținerii și consolidării ordinii internaționale bazate pe reguli și utilitatea unui dialog susținut între cele două țări, pe teme globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.