Ion Burnar – în memoria prietenilor

Coperta 1 Burnar IonAvea notat Nicolae Iorga în cugetările sale, că în viață, dincolo de umbra care te însoțește numai în raport cu lumina, vei avea întotdeauna doi tovarăși, binele pe care l-ai făcut și răul pe care l-ai făcut. Se pare că cei doi tovarăși te însoțesc și după ce ai trecut în veșnicie.

Pe Ion Burnar îl însoțește în eternitate binele pe care l-a făcut. Și a făcut bine multora, cu asupra de măsură. La trei ani după trecerea sa în lumea veșnică, un inimos prieten, scriitorul Valeriu Sabău, prozator și poet, a decis să-i nemurească memoria într-un volum omagial, pe care l-a inițiat și îngrijit, iar apoi l-a tipărit cu sprijinul  Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare. Lansarea a avut loc la sfârșitul lunii trecute, când săptămânalul nostru nu-și reluase încă apariția.

Ne facem prin urmare o datorie de onoare să consemnăm evenimentul, care a fost cu adevărat unul de netăgăduită semnificație culturală. Volumul cuprinde semnăturile a patruzeci și cinci de scriitori, poeți critici literari și oameni de cultură care au avut privilegiul să-l cunoască, iar mulți dintre ei chiar să-i devină prieteni sinceri și dezinteresați. Textele volumului memorial sunt aproape toate sub semnul lui laudatio, adulatio, veneratio,… fie că evocă evenimente concrete din contactele cu Ion Burnar, fie că se referă la specificul liric inconfundabil al scrierilor sale poetice. Directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean dă tonul stilului confesiv la opului.

Sala de cenaclu a fost din partea noastră un dar pentru poeții urbei, însă Ion Burnar s-a prea grăbit să-și scrie poemul de despărțire. De aceea, din drag, din mare drag pentru Ionu împăratului, regret că a trebuit să-i așez numele drept etichetă de intrare. Semnatarii celorlalte consemnări se circumscriu aceleiași etichete, mărturisind fiecare despre împrejurările în care l-au cunoscut pe poet, despre momente când le-a acordat încredere și sprijin, despre personalitatea sa inconfundabilă ca Mecena al condeierilor maramureșeni, dar și ca săritor la nevoie în cazuri particulare, vezi Rodica Dragomir ș.a. privind  un referat pentru intrarea în Uniunea Scriitorilor sau pentru publicarea unei cărți într-o editură care se respectă și solicită un referat de publicare a manuscrisului de la un consilier autorizat etc. Parcurgând cartea, am remarcat că femeile care îl omagiază sunt în totalitate lirice și prin urmare, mai sentimentale, vezi Betty Kirchmajer Donca,  Maria Mariș Dărăban, Anca Goja, Ioana Ileana Ștețco, Maria Gârbe sau Viorica Găinariu Tazlău, dar în același timp și disponibilități ale lor confesive de un inegalabil fior liric. Bărbații, mai ales universitarii, sunt mai aplecați asupra concretului. Gheorghe Glodeanu face o adevărată incizie în structura textelor burnariene, decretându-le la final ludice, fapt remarcat și de alții ca Augustin Cosmuța, Valer Turcu Iorga, Ion M. Mihai, alt analist care-l fixează fără drept de tăgadă în generația optzeciștilor, sau Săluc Horvat, cu date concrete despre traiectul profesional  și literar al poetului. Alții se referă la întâlniri cotidiene, Vasile Dragomir, Nicolae Scheianu, Nicolae Iuga, Simion Iuga etc. Nu sunt puțini cei care îi remarcă puterea de a aduna, de a coaliza oameni și de a descoperi telente. Aici se includ membrii grupului de la Cicârlău, Dorel Macarie, Valeriu Sabău, Gheorghe Pop, Nicolae Goja ș.a.

Dar capacitatea sa de a menține un echilibru într-un domeniu unde sunt atâtea orgolii este remarcată și în calitatea de președinte al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare. Vin apoi liricii, Ioan Moldovan, Iosif Mereșca, Teo Moldovan, Ion Dragoș, Gelu Dragoș, Vasile Tivadar, care îi dedică versuri sau proză sub același semn, laudatio. Publicat în condiții grafice decente, mai puțin pozele de la final, care sunt șterse, estompate, din motiv că fotografiile color nu  dau bine la tipar dacă sunt transpuse în alb- negru, volumul de față este încă un omagiu adus unui poet a cărui operă așteaptă să fie studiată și valorificată în profunzime. Coordonatorul lui, Valeriu Sabău, ca și Biblioteca Petre Dulfu au mai adăugat un gest de respect și prețuire, pentru Ion Burnar, o personalitate inconfundabilă, originală și puternică a liricii maramureșene.

 

Dragomir IGNAT

mmjurnal logo articol

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.