Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș :”Investiţiile în infrastructura rutieră, transporturile aeriene şi sănătate sunt prioritare pentru administraţia judeţeană”

Investiţiile în infrastructura rutieră, transporturile aeriene şi sănătate sunt prioritare pentru administraţia judeţeană, iar o mare parte dintre proiecte se află în derulare, fiind preluate din mandatul precedent, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

‘Sunt trei investiţii pe care le-am preluat din mandatul precedent. Unul, aşa zisul Drum al Nordului, drum aflat în curs de reabilitare din fonduri europene. Aici, vorbim de drumul de legătură de la limita judeţului Sălaj până în comuna Şurdeşti, Maramureş. Sunt 72 km de drum judeţean cu o investiţie de 50 milioane de euro. Al doilea este drumul de pe Valea Izei, un drum extrem de important pentru dezvoltarea turismului local, drum care va fi terminat în acest an, dar şi drumul de pe Valea Ruscovei. Acestea sunt investiţiile principale pe care le-am preluat din mandatul trecut. Dacă e să ne uităm la mandatul precedent sunt principalele investiţii a CJ din 2016-2020. În schimb n-am găsit în CJ niciun proiect pentru alocarea 2021-2027 şi nicio direcţie privind viitoarele investiţii importante judeţ. E important de subliniat în cazul celor trei investiţii că le-am preluat în condiţii dificile, cu întârzieri de lucrări, cu foarte multe ajustări de preţuri şi am reuşit într-un termen scurt să ajungem la un numitor comun cu constructorii, astfel încât lucrările să fie finalizate într-un termen scurt de timp, şi anume până în toamna acestui an şi la costuri cât mai scăzute’, a spus Ionel Bogdan.

Acesta a menţionat că investiţiile în infrastructura rutieră reprezintă cheia dezvoltării economice.

‘O să vă dau câteva exemple de investiţii publice. În privinţa infrastructurii, vorbim de centura metropolitană a municipiului Baia Mare, o centură care va avea şi rezultat final o extindere a potenţialului de alte investiţii în zona municipiului Baia Mare, dar şi întreaga zonă metropolitană. Gândiţi-vă ce deschidere poate avea o centură rutieră de peste 30 de kilometri! O centură care să facă legătura cu toate drumurile judeţene, naţionale şi locale din jurul municipiului Baia Mare, dar şi cu Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM). Din capul locului, această investiţie care se ridică la peste 100 milioane de euro va fi una cu impact macroeconomic la nivel de judeţ şi municipiu. Apoi, centura municipiului Sighetu Marmaţiei, preconizată să aibă o întindere de 15 kilometri, o altă investiţie care va crea o deschidere pentru alte investiţii urbane. De asemenea, drumul expres Baia Mare – Satu Mare – Petea (punctul de frontieră România-Ungaria), o investiţie care îmi doresc să înceapă în acest mandat. E un drum strategic, drum estimat să aibă o valoare de peste 350 milioane de euro, o altă investiţie cu impact major în economia întregului judeţ’, a declarat Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ Maramureş a subliniat că aeroportul va beneficia de un nou terminal destinat pasagerilor, iar UAC Europe, compania specializată în producerea de componente pentru aeronavele Airbus şi Boeing care derulează o investiţie în vecinătatea aeroportului, va genera noi locuri de muncă

‘Vom construi un terminal nou de pasageri la AIM, investiţie, din nou, strategică, importantă, care va genera locuri de muncă, dar şi potenţial economic foarte mare. (…) Din discuţiile purtate cu UAC Europe, dânşii doresc să extindă investiţia pe care au realizat-o lângă aeroport, pentru că investiţia mare în hala de producţie este finalizată şi să genereze alte locuri de muncă. UAC Europe se află în acest moment într-un proces de listare pe bursă şi, probabil, se bazează pe un capital care va veni de acolo, probabil că se pregătesc în forţă pentru revenirea la normal a pieţei aeronautice la nivelul anilor precedenţi. Compania se află într-o extindere a capacităţilor de producţie şi mai puţin mentenanţă aeronave aşa cum s-a gândit în prima etapă’, a spus Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ Maramureş a menţionat că vor continuate reparaţiile şi modernizările unor drumuri judeţene.

‘Mai avem şi alte proiecte pentru drumuri judeţene, adică reabilitarea şi modernizarea a 82 de km de drumuri, investiţie de aproximativ 100 milioane de euro, dar pregătim pentru investiţii şi drumurile turistice, dar şi un alt pachet de drumuri judeţene de peste 70 km, investiţii pe care trag speranţa că vom semna cerere de finanţare prin POR în acest mandat pe alocarea 2021-2027. Bugetul alocat de CJ este destinat pregătirii proiectelor amintite’, a declarat Ionel Bogdan.

Recent, CJ a înfiinţat Compania de Parcuri Industriale prin care se doreşte o creştere a capacităţilor de producţie.

‘O altă investiţie majoră înfiinţată în acest an şi în care ne punem mari speranţe este Compania Parcuri Industriale, investiţie ce urmează a fi realizată tot prin fonduri europene. Pe infrastructura turistică ne dorim să dezvoltăm un aqua parc, dar şi o extindere a domeniilor schiabile, dar şi o înfiinţare a unui domeniu schiabil nou. Pe acest gen de investiţii suntem în discuţii avansate cu potenţiali oameni de afaceri în domeniu din Austria care se pricep şi pot să ne sprijine în derularea proiectelor propuse’, a spus Ionel Bogdan.

În concepţia preşedintelui CJ, domeniul sănătăţii ar trebuie să funcţioneze într-un sistem integrat, să existe servicii medicale de calitate, dar şi nevoia construirii unui nou spital este o necesitate stringentă.

‘Maramureşul are nevoie de un sistem integrat de sănătate publică, asta înseamnă că spitalele ar trebui să fie sub coordonare unică la nivel judeţean, astfel încât să putem realiza regional investiţiile necesare pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din judeţ să aibă servicii de sănătate de calitate. Dar până în acel moment am demarat o procedură de analiză a Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, a altor spitale subordonate CJ, dar şi o evaluare a serviciilor de sănătate a altor spitale care nu se află în subordinea CJ. Mă refer la spitalele din Sighetu Marmaţiei, Vişeu, Borşa, Târgu Lăpuş, Cavnic, dar şi altele. Dorim să aflăm în ce măsură şi ce tipuri de investiţii trebuie să aducem şi cum putem să definim serviciile medicale din aceste spitale, astfel încât să îmbunătăţim calitatea actului medical. Intenţia noastră e să specializăm unele spitale pe anumite tipuri de servicii medicale. (…) O certitudine este că SJU Baia Mare are nevoie de investiţii suplimentare pe partea de dotări şi aparatură medicală, dar are nevoie şi de investiţii în corpuri de clădire, inclusiv pe partea de instalaţii şi reabilitări. Consider că putem demara un proiect serios în ceea ce priveşte dotările acolo unde e nevoie echipamente, aparatură medicală şi alte echipamente. Mai avem în studiu de fezabilitate şi Policlinica SJU Baia Mare, urmând să funcţioneze asemenea unui centru de recuperare, clădirea urmând să intre în reabilitare completă. (…) Ne dorim să câştigăm o finanţare din fonduri europene pentru construcţia unui nou spital care putea fi construit la Sighetu Marmaţiei sau Vişeu’, a declarat Ionel Bogdan.

Potrivit acestuia, economia Maramureşului e una precară, iar orice investiţie e importantă.

‘Eu am spus din totdeauna că Maramureşul este un judeţ dificil, un judeţ care are nevoie de investiţii importante, astfel încât să schimbe situaţia economică a judeţului. Situaţia economică a judeţului este una precară, (…) între ultimele judeţe la nivel naţional. Investiţiile pe care eu mi le-am propus în acest mandat, o parte dintre ele vor fi realizate, o parte vor fi începute, sunt din categoria investiţiilor strategice care urmează să aibă un impact major în economia locală’, a opinat Ionel Bogdan. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.