Îţi place riscul? Iată câţi BANI ai putea să CÂŞTIGI

Astăzi, indicele BET, al celor mai tranzacţionate 10 acţiuni de la bursa din Bucureşti, arată un avans de la începutul anului de peste. Grupul fondurilor de la bursă, SIF-uri şi Fondul Proprietatea, au adus investitorilor un randament de 25,5%.

La această oră, BET FI, indicele care înglobează evoluţiile celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, are un avans de 25,5% faţă de începutul anului. Indicele BET marchează şi el un plus de peste 11% de la începutul anului, dar, spre deosebire de BET FI, pe indicele BET, al celor mai tranzacţionate 10 acţiuni de la BVB, se poate juca la bursă.

O consultare a indicelui ETF BET Tradeville, care replică indicele BET, arată că, în 8 august, o investiţie în cele mai lichide acţiuni de la BVB, făcută în ianuarie, când s-a deschis bursa, aducea un randament de 25%, vârful din acest an. Randamentul curent al acestui ETF este de 18%, de la începutul anului.

Pentru BET FI nu există încă pe bursă un ETF, dar portofoliul poate fi creat de orice investitor, după ponderea pe care fiecare acţiune o are în indice.

Ce este un ETF

Un ETF este un fond deschis cu caracter special listat la bursă. El ofera investitorilor expunere pe bursă prin replicarea cât mai precisă a performanţei unui indice, BET, în cazul ETF-ului înfiinţat de Tradeville. Fondul investeşte doar în acţiuni din componenta indicelui BET şi depozite bancare în vederea minimizării erorii de replicare.

Una dintre soluţiile de economisire pe termen lung asupra căreia atât mediul academic cât şi iluştri practicieni din SUA (cum ar fi Warren Buffett) sunt de acord că are mari şanse să producă randamente foarte bune, mai ales cu cât orizontul investiţional creşte, este investirea în indicii bursieri prin intermediul fondurilor de investitii listate care urmăresc să replice performanţa acestor indici, fonduri denumite pe scurt „ETF”-uri.

Pentru a simplifica, un indice bursier este o colecţie de acţiuni de la mai multe firme listate, iar randamentul indicelui este, de fapt, media ponderată a randamentelor acelei

colecţii de acţiuni. În general, atunci când cineva vorbeşte de „evoluţia bursei” se referă, de fapt, la evoluţia unui asftel de indice.

Beneficiind de un mediu internaţional pozitiv, dar şi de faptul că economia României a fost una dintre cele mai performante din UE, bursa a adus în ultimii ani investitorilor randamente frumoase.

Dintr-un motiv sau altul, investitorii români nu se înghesuie să folosească astfel de instrumente. De pildă, ETF-ul menţionat are active de până într-un milion de euro, numărul de investitori din prezent fiind de aproximativ 300.

Structura indice BET

Indicele BET este alcatuit din cele mai lichide 10 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Simbol

Nume companie

F.P.

S.C. FONDUL PROPRIETATEA S.A.

SNP

OMV PETROM S.A.

SNG

S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

BRD

BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

TLV

BANCA TRANSILVANIA S.A.

BVB

S.C. BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.

TEL

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA

SNN

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.

TGN

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.

EL

S.C.D.F.E.E. ELECTRICA S.A.

M

MEDLIFE S.A.

COTE

CONPET S.A.

 

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.