Iulian Bulancea: ,, Testam eficienta acestui gen de teatru in abordarea unei piese atat de importante, testam actorii si capacitatea lor de adaptare testam spectatorii . La randul lor, ei ne testeaza pe noi”

Iulian Bulancea: ,, Testam eficienta acestui gen de teatru in abordarea unei piese atat de importante, testam actorii si capacitatea lor de adaptare testam spectatorii . La randul lor, ei ne testeaza pe noi”

Iulian Bulancea este regizorul care va pune in scena ,,Rinocerii”, dupa Eugen Ionesco. In premiera pentru orasul nostru acest spectacol. I-as spune un proiect fabulos. Iulian Bulancea, este un regizor talentat, modest si din ce mi-am dat seama, foarte creativ si cu un CV impresionant. Asadar, nu ratati piesa de teatru ,,Rinocerii” de Eugen Ionesco.

Domnule Iulian Bulancea, in scurt timp se va juca piesa,, Rinocerii”, la Teatrul Municipal Baia Mare. Daca stiu bine, pentru prima data in orasul nostru. Dumneavoastra fiind regizorul acestui spectacol, cum merg pregatirile? Ce asteptari aveti de la acest spectacol?

 Lucram intens. Este un spectacol ce propune o estetica teatrala diferita de ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in spectacolele teatrelor dramatice din Romania. ( Permiteti-mi sa tin secret deocamdata detaliile estetice). Pot insa sa va spun ca lucram mult pe imagini, ceea ce presupune o anumita minutiozitate si precizie, care pot fi destul de istovitoare, in etapa de constructie a spectacolului. Aceasta estetica diferita e motivul pentru care evit sa-mi creez asteptari. Eu cred ca spectacolul o sa placa. Vom vedea daca tuturor. Oricum va fi un test, din multe puncte de vedere. Testam eficienta acestui gen de teatru in abordarea unei piese atat de importante, testam actorii si capacitatea lor de adaptare testam spectatorii . La randul lor, ei ne testeaza pe noi.

Am noroc sa am alaturi oameni profesionisti , care isi cunosc meseria . Scenografia va fi semnata de Mihai Valu, coregrafia si miscarea scenica de George Pop, iar pe scena ii puteti vedea pe Dorin Griguta, Denisa Blag, Edi Bindiu, Ruxandra Lazarescu, Raul Hotcas, Carmen Ciobanu, Alex Macavei, Doru Farte, Marin Ciuca si moi. Sigur, echipa e mult mai numeroasa…regizor tehnic, luministi, sunetisti, masinisti, dar numele lor le veti gasi pe afis. Multumesc TMBM pentru deschidere.

Domnule Iulian Bulancea, din cate stiu, piesele lui Eugen Ionesco, nu se pot juca in limba romana din considerente care tin de mostenitorul dreptrilor de autor, fiica lui Eugen Ionescu, Marie France Ionesco. Cine isi asuma raspunderea juridica in eventualitatea unui proces?

 Ei nu e chiar asa… piesele lui Eugène Ionesco se monteaza si se joaca in Romania. In urma cu cativa ani si TMBM a avut in repertoriu o piesa a lui Ionesco. E vorba de ,,Noul locatar” in regia Mihaelei Panainte. Oricum noi am platit drepturi de autor deci suntem in legalitate. E adevarat ca am avut si un ajutor extern. Universitatea din Quebec de la Montreal , prin intermediul École Superieure de Théâtre au urmarit acest proiect si au garantat printr-o scrisoare pentru calitatea lui. Aceasta scrisoare a fost atasata cererii de solicitare a drepturilor de autor. Probabil ca aceasta ,,garantie ” a cantarit in acordarea drepturilor de folosire a textului, dar mi-e imposibil sa estimez cat de mult.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre dumneavoastra, despre cariera de pana acum in teatru?

 Sunt absolvent al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi. Am venit in Baia Mare in 2006 ca actor al Teatrului de Papusi Baia Mare. In 2011 am plecat la studii in Canada la Ècole Superieure de Théâtre din cadrul UQàM (universitatea mentionata anterior). Am facut o specializare de doi ani pe teatru de animatie contemporan. Apoi am urmat si absolvit cursurile de masterat in teatru la aceeasi scoala. Am colaborat cu diverse companii artistice din Canada (cea mai cunoscuta fiind probabil Cirque du Soleil), am avut si roluri in productii televizate, si in proiecte independente. Am fost artist independent o buna perioada, prezentand propriile creatii publicului canadian in festivaluri si cu diverse ocazii. Apoi m-am intors in Baia Mare, ca actor al TMBM sectia Papusi. Dar sunt in continuare si artist independent. Ceea ce imi ofera foarte mari satisfactii. In septembrie 2017 am montat la sectia papusi Spectacolul ,,Petrica si lupul” dupa S. PROKOFIEV ,

spectacol desemnat cu Premiul pentru regie la Festivalul International de Animatie Gulliver Galati. Si acum …. Rinocerii …

Ma ocup de cateva decenii de Generatia ’27, din care face parte si Eugen Ionesco. Cat de actual este Eugen Ionesco din punctul dumneavoastra de vedere?

 Eugène Ionesco e demult un clasic. Oricum operele sale teatrale, de referinta, sunt scrise in perioada postbelica. Opera lui e atat de apreciata si actuala pentru ca vorbeste despre natura umana. Si asta o face, cred eu, atemporala. In ,,Rinocerii” spre exemplu, desi sursa de inspiratie a fost nazismul, se vorbeste despre mecanismele dezumanizarii si fanatismului . Despre efectele bestializarii prin doctrina, iar nu despre doctrina in sine. Cat de actuala este? Priviti in jur, astazi cand lupta politica e atat de acerba. Societatea e divizata, argumentele sunt spuse printre dinti, cu cinism, cu ura. E un dialog surd in care contraargumentul celuilalt e nul. Politicienii nostri si chiar si media stiu sa ne inversuneze unii impotriva celorlalti, sperand de fapt la castigul electoral. Ce e mai ” rinoceric” de atat.

 Pentru cei care nu stiu inca, s-au n-au citit aceasta piesa de teatru a lui Ionesco, ,, Rinocerii”, cum ati rezuma o intr-o fraza?

 Asa cum spuneam…e vorba despre dezumanizare si efectele ei asupra umanului, dar si despre riscul de a ramane om cand societatea e bestializata. Pentru ca asta e un mare risc

Un gand pentru cititorii jurnalmm

Sa vina la teatru, preferabil, fara coarne pe nas. Sa vina cu inima si mintea deschisa, eliberata de clisee. De fapt sa vina si atat. Teatrul e un loc al curatirii sufletului.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.