Iuliana Stan: la aproape 93 de ani – cel mai activ cititor al Bibliotecii Vișeu de Sus

 În luna darurilor, Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, prin Biblioteca Orășenească, a făcut un dar de suflet unuia dintre cei mai constanți cititori ai bibliotecii, cu cel mai mare număr de cărți pe fișa de împrumut: 315 volume. Este vorba despre doamna Iuliana Stan, care în luna februarie va împlini 93 de ani.

Doamna Iuliana Stan s-a născut la 21 februarie 1928, în localitatea Ardud, județul Satu-Mare, a făcut 7 clase, iar în anul 1946 s-a căsătorit cu Vasile Bota din localitatea Tarna.

În 1954 a venit în Vișeu de Sus, soțul fiind transferat aici de la locul de muncă. În perioada 1952-1960, doamna Stan a fost secretar dactilograf la Sindicat, apoi, între 1960-1965, secretar la Procuratură, iar din 1965 în 1970 – operator chimist la Terapia. În anul 1972 a ieșit la pensie.

Aerul curat, apa de munte și oamenii din zonă au făcut-o pe doamna Stan să prindă drag de Vișeu de Sus.

Citește din copilărie, poveștile lui Creangă fiind primele cărți care i-au intrat la suflet, apoi scrierile lui Coșbuc și cărțile de istorie. Își amintește că, la școală, la ora de lucru manual, toți copiii coseau, iar ea se retrăgea în spatele clasei și citea. Aștepta cu nerăbdare și ora de religie, pentru că citea cu voce tare din Biblie pentru întreaga clasă. Recomandă tinerilor să-și iubească țara și să o respecte și vede cartea ca pe un echilibru al sufletului.

Cel mai potrivit dar pentru cel mai activ cititor este, fără îndoială, un pachet de cărți. Cărțile oferite au apărut cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Vișeu de Sus.

Doamna Iuliana Stan este un exemplu pentru generații de cititori! Felicitări!

Prof. Aurel Ghilezan

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.