James Cameron, regizorul filmelor ”Titanic” și ”Avatar”, împlinește 60 de ani

La 16 august 2014, regizorul, producătorul, scenaristul și actorul James Cameron împlinește 60 de ani.

S-a născut la Kapuskasing (Ontario, Canada). În 1971, s-a stabilit la Brea, California. A urmat studii de fizică la Colegiul Fullerton, lucrând în paralel ca mașinist și șofer de camion.

Pentru cariera cinematografică, a optat în 1978. Ajutat cu bani de un consorțiu profilat pe tehnică dentară, a realizat un film de scurt metraj, pe 35 mm, care, în 1980, avea să-i înlesnească colaborarea cu regizorul Roger Corman și compania New World Pictures. Hotărât să devină regizor, Cameron a exploatat poziția de designer la filmul lui Corman, ”Terror Galaxy”, pentru a deveni regizor secund al filmului.

Lucrul cu actorii i s-a părut extraordinar și astfel a început să pregătească un scenariu de film, pe care să îl regizeze el însuși. Așa s-a născut, în 1984, ”Terminator”, primit cu entuziasm de publicul din lumea întreagă. Costurile filmului s-au cifrat la șase milioane de dolari, în timp ce încasările au depășit 80 de milioane de dolari. În următoarele trei luni, a mai scris scenarii pentru două filme de mare succes: ”Rambo: First Blood”, partea a doua (cu Sylvester Stallone) și ”Aliens”, continuarea clasicului science-fiction din 1979, ”Alien”.

Lucrul la ”Aliens” a început în 1985. Filmul a fost turnat în Marea Britanie și a fost nominalizat pentru șase premii Oscar, printre care și premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Sigourney Weaver). ”Aliens” a câștigat Oscar-ul pentru cele mai bune efecte vizuale și cele mai bune efecte sonore. Ca scenarist, producător și regizor al filmului ”Terminator 2: Judgment Day”, din 1991, James Cameron a atins un nou punct culminant în materie de acțiune și efecte vizuale, lucrând cu Industrial Light & Magic pentru a crea imagini animate pe computer.

Pe lângă succesul de box office, ”Terminator 2” a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj, cel mai bun sunet, cele mai bune efecte vizuale și pentru cel mai bun montaj de efecte sonore. În 1994, Cameron a scris, produs și regizat comedia de acțiune ”True Lies” (Minciuni adevărate), cu Arnold Schwarzenegger și Jamie Lee Curtis. Film de referință pentru compania lui Cameron, Lightstorm Entertainment, acesta a fost primul film de lung metraj cu efecte speciale produs de propriul său studio Digital Domain.

În 1995, The National Association of Theatre Owners i-a oferit premiul de Producător al Anului. Cariera sa a atins un nou punct culminant în 1997, când a scris și regizat ”Titanic”, avându-i protagoniști pe Leonardo DiCaprio și Kate Winslet. Costurile filmului s-au ridicat la 200 de milioane de dolari. Filmul a fost răsplătit cu 11 premii Oscar dintre care trei i-au revenit. La ceremonia de decernare a premiilor, în 1998, James Cameron, copleșit de emoție, a exclamat: ”I am the King of the World!” (Sunt regele lumii!). Au urmat și alte proiecte.

În 2002, a semnat ca producător pentru ”Ghosts of the Abyss” și ”Solaris”, iar în 2003, ca scenarist la ”Terminator 3: Rise of the Machines”. Au urmat ”Terminator 3: Redemption”, în 2004, și ”Terminator: The Sarah Connor Chronicles” (30 de episoade, 2008-2009).

”Avatar”, un SF filmat cu camere 3D stereoscopice și efecte computerizate de ultima generație, a fost lansat în cinematografie la 18 decembrie 2009 și i-a adus trei nominalizări la Premiile Oscar, Premiile BAFTA și un Glob de Aur pentru regie. A fost cel mai scump film al tuturor timpurilor, cheltuielile de producție depășind 300 de milioane de dolari.

Creațiile regizorale ale lui James Cameron sunt printre cele mai bine vândute filme din toate timpurile, adunând aproximativ două miliarde de dolari în SUA și șase miliarde de dolari în întreaga lume. Mari hituri de box-office au fost ”Titanic” și ”Avatar”. În martie 2011, revista Vanity Fair l-a declarat cel mai bine plătit om de la Hollywood, după ce numai în 2010, câștigase 257 de milioane de dolari.

James Cameron este și un pasionat al aventurilor în natură și al protecției mediului. La începutul lunii august 2014, regizorul canadian și-a prezentat, la New York, documentarul ”Deepsea Challenge”, povestea scufundării sale în adâncul Oceanului Pacific. Mai exact, în martie 2012, cineastul a stabilit un record mondial, coborând singur, într-un minisubmarin, botezat ”Deepsea Challenger”, până la 10.898 m în Groapa Marianelor, locul cel mai adânc din oceanul planetar. ”Sunt un tip curios și simt nevoia să merg să văd eu însumi”, a declarat cu acea ocazie cineastul la proiecția filmului său în 3D.

În octombrie 2013, o specie nou descoperită de broască din Venezuela a fost numită Pristimantis jamescameroni, în semn de recunoaștere a activității sale ecologice. Canadianul este și un vegetarian convins.

James Cameron a fost căsătorit de cinci ori. Primele două soții au fost Sharon Williams și Gale Anne Hurd. A urmat regizoarea Kathryn Bigelow, distinsă cu un Oscar, în 2009, pentru pelicula The Hurt Locker, și Linda Hamilton, actrița din Terminatorul. Hamilton și Cameron au împreună o fiică, Josephine, născută în 1993. Motivul divorțului dintre cei doi, din 1997, a fost aventura extraconjugală pe care James Cameron o avea cu Suzy Amis, una dintre actrițele distribuite în ”Titanic”. Ulterior, Amis și Cameron s-au căsătorit și au împreună un fiu și două fiice.

În proiectele sale de viitor figurează ”Avatar 2”, ”Avatar3” și ”Avatar4”, care ar urma să fie lansate în decembrie 2017, respectiv în 2018 și 2019. Un alt proiect cinematografic care îl pasionează este episodul atacurilor atomice de la Hiroshima și Nagasaki. În acest sens, James Cameron intenționează să urmeze povestirile lui Tsutomu Yamaguchi, care a supraviețuit ambelor atacuri și pe care regizorul l-a întâlnit personal în 2010.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.