Jandarmeria Maramureş la raport: „Lipsa resursei umane a reprezentat principala problemă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş în anul 2023”

Lipsa resursei umane a reprezentat principala problemă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş în anul 2023, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, a declarat împuternicitul inspector şef al instituţiei, colonel Mihai Haiduc.

‘Nu este un secret că MAI are o lipsă de resurse (…) Este o problemă din punct de vedere a siguranţei publice? Noi zicem că nu! România este una dintre cele mai sigure state din lume, potrivit statisticilor raportat la evenimente (…) Acum se comunică instantaneu, iar timpul de reacţie este foarte scurt’, a spus colonelul Mihai Haiduc.

El a spus că timpul de intervenţie în zonele urbane este mult mai mic de termenul 15 minute stabilit, iar în mediul rural depinde de aşezarea geografică.

‘Dispozitivele de intervenţie sunt gândite să fie sub 15 minute, dar în zonele urbane este mult mai mic (timpul de intervenţie n.red.) pentru că sunt şi zonele cele mai vulnerabile. În zonele rurale este puţin mai mare, dar situaţia operativă este în consecinţă’, a declarat Mihai Haiduc.

Inspectorul şef la IJJ Maramureş a ţinut să sublinieze că şi în anul 2023 s-a observat ‘un număr modest’ de tineri care s-au îndreptat spre şcolile de subofiţeri.

‘Greutăţile sunt legate la nivelul IJJ de resurse, cum e natural în orice entitate. Totul e legat de resursa umană atât ca număr, cât şi calitate. Din nou, cauzele sunt sociale (…) Suntem într-o situaţie în care Jandarmeria nu mai e aşa atractivă din punct de vedere social, îndeosebi (…) Noi vedem că la nivelul judeţului în continuare această profesie este atractivă, avem candidaţi la şcolile de subofiţeri, şcolile de ofiţeri în permanenţă. Şi la această dată, cred că avem undeva la 20 de candidaţi, intraţi acum la şcolile de subofiţeri’, a spus colonelul Mihai Haiduc.

Acesta a mai afirmat că pregătirea jandarmilor este esenţială, iar dotarea materială actuală permite desfăşurarea activităţii.

În cursul anului trecut, jandarmii din Maramureş au participat la aproape 2.700 de misiuni destinate menţinerii ordinii publice, la peste 1.400 de misiuni montane, au asigurat sprijin la tranzitul cetăţenilor ucraineni afectaţi de război, au desfăşurat acţiuni pentru protecţia zonelor piscicole sau în arii naturale protejate şi au cooperat şi la acţiunea Scutul Pădurii. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.