Descoperă cum poți obține un job remote sau cum poți începe să lucrezi ca freelancer în România!
În urma pandemiei, locurile de muncă remote și activitatea în regim de freelancing au devenit tot mai populare. În fiecare zi, un număr foarte mare de oameni căuta locuri de muncă remote pe https://ro.jooble.org/locuri-de-munca/Bucuresti. Totodată, din ce în ce mai mulți Români sunt deschiși la ideea de a-și desfășura activitatea ca freelancer, având mai mulți clienți deodată și având libertatea de a-și alege orele de lucru și locul de unde își vor îndeplini responsabilitățile de muncă.
Desigur, foarte multe domenii de activitate nu pot oferi locuri de muncă remote sau freelance. Cu toate acestea, persoanele interesate de astfel de job-uri au la dispoziție o varietate de oportunități, însă se lovesc și de provocări.
Cum poți profesa ca freelancer
Pentru a putea presta activități că liber profesionist, este indicat să îți creezi o formă legală prin care să îți poți desfășura activitatea profesională. Acesta poate fi Persoană Fizică Autorizată (PFA), Societate cu Răspundere Limitată (SRL) sau microîntreprindere. Există diferențe considerabile între acestea, așa că este bine să te informezi foarte atent înainte să alegi și chiar să colaborezi cu un contabil care să te poată îndruma către formă legală care se potrivește cel mai bine tipului tău de activitate și așteptărilor tale.
Odată ce ai rezolvat partea legală, este timpul să găsești clienții pentru care vei lucra. În timp ce înființarea formei legale de muncă poate dura de la câteva minute la câteva zile, găsirea clienților poate dura mai mult. Asta dacă nu ai deja niște clienți pregătiți să îți dea de lucru.
În caz contrar, va trebui fie să apelezi la platforme populare destinate freelancerilor și persoanelor sau companiilor care sunt în căutare de colaboratori liber profesioniști, fie să abordezi chiar tu persoanele sau companiile cu care ai dori să colaborezi prin e-mail sau pe rețelele de socializare profesională.
Pentru a putea găsi clienți este necesar să prezinți un portofoliu bine pus la punct, o listă clară de servicii și prețuri și un profil atractiv pe platformele pe care le folosești pentru a găsi colaboratori.
Cum găsești locuri de muncă remote
Dacă nu te încântă ideea de a activa că liber profesionist însă îți dorești flexibilitate, probabil ești în căutarea unui loc de muncă remote.
Din fericire, încă mai există companii care aleg să angajeze oameni pe locuri de muncă remote, deși tendința actuală a pieței este de revenire la birou cinci zile pe săptămână. Totuși, unele companii sunt conștiente de avantajele de care se pot bucura chiar ele în urma lucrului remote și de avantajele pe care le oferă angajaților lor prin aceste job-uri.
Pentru a găsi aceste locuri de muncă este de ajuns să fii activ pe platformele de anunțuri pentru locuri de muncă și pe cele de socializare profesională. Nu neglija nici networking-ul pentru că poate fi foarte important atunci când ești în căutarea unui loc de muncă nou.
Ești dispus să lucrezi la o companie din străinătate? Dacă în România numărul de locuri de muncă remote disponibile a început să scadă în ultimul an, companiile din Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii aleg să angajeze în continuare talente de oriunde din lume.
Dacă știi limba engleză foarte bine sau alte limbi străine, poți avea șanse reale de a obține un astfel de loc de muncă. Salariile sunt, de regulă, mai mari decât cele oferite de companiile din România, însă un dezavantaj pentru unii candidați l-ar putea reprezenta diferența de fus orar, în unele cazuri. Astfel, este posibil să fie nevoie să lucrezi un program atipic pentru a putea fi disponibil în timpul orelor de muncă din țara unde activează compania la care lucrezi.
Dacă aceste lucruri nu sunt o problemă pentru tine, atunci ai doar beneficii. Poți lucra din confortul casei sau de oriunde îți poți amenaja un spațiu de lucru fără distrageri, nu mai cheltui banii și pierzi din timpul tău în transport către și de la birou și, per total, îți asiguri un echilibru între viața personală și cea profesională de toată frumusețea.
Tu ce alegi – muncă remote sau să fii liber profesionist?