Jocuri și jucării care contribuie la dezvoltarea inteligenței copiilor
Jucării pentru nou – născuți
Toți copiii încep să descopere lumea încă din primele clipe de viață. Acest lucru se întâmplă mai întâi cu ajutorul simțului tactil, apoi auditiv și, treptat, explorarea se extinde prin intermediul jucăriilor și jocurilor. Acestea din urmă, deși la prima vedere par a fi doar pentru distracție, stimulează creierul copiilor și contribuie la dezvoltarea vocabularului, a creativității, a abilităților motrice și sociale, dar și la dezvoltarea inteligenței, Dacă îți dorești să afli ce jucării sunt potrivite pentru dezvoltarea inteligenței copilului tău, mai jos ți-am pregătit câteva idei:
Jucării pentru nou – născuți
Așa cum am menționat, în primele luni de viață, cunoașterea mediului înconjurător și dezvoltarea cognitivă se realizează cu ajutorul simțurilor. Așadar, jucăriile potrivite pentru copiii de până la 1 an, sunt cele muzicale, precum caruselele și jucăriile senzoriale, cât mai colorate.
Jucării pentru copii de 1 – 2 ani
Odată cu împlinirea vârstei de 1 an, copiii își manifestă interesul față de mai multe jucării. Putem alege în această perioadă jucăriile care îl învață pe micuț să potrivească diferite piese în funcție de formă sau culoare, astfel stimulându-i gândirea și cogniția. La stimularea acestora contribuie și jucăriile interactive, cu multe butoane și diferite sunete.
Jucării pentru copii de 3-5 ani
Tot pentru dezvoltarea inteligenței, la această categorie de vârstă sunt recomandate puzzle-urile, magnetice sau nu, jocurile de construcție, plastilina, jocurile cu animale. Acestea contribuie la întreaga dezvoltare cerebrală, antrenează coordonarea mână-ochi, raționamentul copilului, capacitatea de rezolvare a problemelor, dar și imaginația și creativitatea.
Jucării pentru copii de peste 6 ani
Odată cu începerea școlii, interesele și curiozitățile copilului se schimbă. El devine mult mai perspicace, îi plac provocările, își dorește să afle multe lucruri noi. Există o mare varietate de jucării online pentru copii de 6 ani, dar dintre acestea amintim jocurile cu litere și cifre, jocurile de societate, precum Domino, șah sau Monopoly Junior. Cu ajutorul lor, copilul învață noțiuni matematice, cum să negocieze, să respecte reguli și să dezvolte strategii pentru a-și atinge scopul final. De asemenea, poți alege si jucării educative de la EvaWoodToys.ro, de exemplu seturi de legume sau fructe, tăblițe magnetice, carduri de asociere sau cognitive.
La fel de importantă este și dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului. Potrivit experților, inteligența emoțională se referă la capacitatea de a percepe emoțiile, de a le genera și a fi conștient de ele. Îți poți determina copilul să își dezvolte această latură în primul rând prin comunicare, ajutându-l să identifice emoția pe care o simte, numind-o, apoi prin a-l asculta. Poți apela la jucării precum păpuși, plușuri, figurine, la povești și la jocuri de rol.
Îți recomandăm să respecți întotdeauna ritmul și nivelul de dezvoltare al copilului tău, iar atunci când întâmpină dificultăți, implică-te doar dacă este absolut necesar. În schimb, sfătuiește-l, ascultă-l și, nu în ultimul rând, arată-i iubirea ta. Astfel, îl ajuți să se dezvolte sănătos și să devină un adult inteligent.