Joia Mare- Preasfintitul Vasile a celebrat slujba de spălare a picioarelor!FOTO

O slujbă deosebit de înălțătoare spiritual, cea a spălării picioarelor, în cadrul căreia Episcopul Eparhiei -rememorând gestul făcut de Isus apostolilor săi, cărora le-a spălat picioarele în timpul cinei din Joia Paștilor- s-a dezbrăcat de hainele sale și a îngenuncheat în fața a doisprezece preoți, pentru a le spăla picioarele și a le șterge cu ștergarul cu care era încins.

„Adevărat îți spun ține –i-a spus episcopul părintelui Fârte, reluând dialogul dintre apostolul Petru și Isus, în care Petru îi cerea Fiului lui Dumnezeu să-i fi spălate și mâinile și capul-, cel ce s-a îmbăiat n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci e curat tot”.

Slujba a avut loc joi, 28 aprilie, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, în cadrul Vecerniei unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Au participat zeci de preoți din Eparhie și credincioși din Baia Mare și împrejurimi.

În cadrul omiliei, după salutul părintesc și „plin de îmbrățișare” îndreptat spre credincioșii și preoții prezenți la ceremonie, Preasfințitul Vasile a vorbit despre parcursul trecerii lui Isus din lumea aceasta la Tatăl, parcurs pe care noi în rememorăm și prin care noi îi reactualizăm persoana, celebrând oficiile din această săptămâna a Patimilor. „Fiecăruia dintre noi, la Botez, Isus s-a dat pe sine însuși, ca să începem și noi să parcurgem același drum, să îi perpetuăm nu doar memoria, ci să reactualizăm persoana. Viața creștinească presupune parcurgerea aceluiași drum împreună cu Isus. Așadar, în acest moment intim al celebrării, însoțindu-L în această trecere în ceasul Său care a venit, este și ceasul nostru, ceasul Bisericii care-și amintește, ceasul Bisericii care celebrează, ceasul Bisericii care se reînnoiește ea însăși prin iubirea lui Dumnezeu care se revarsă în sufletele noastre”.

Vorbind despre gestul spălării picioarelor ucenicilor, preasfințitul afirmă: „Este un semn al iubirii lui Dumnezeu care se dăruiește și semn al misiunii noastre de a fi creștini iubitori, în slujire și-n iubirea unuia față de celălalt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.