Judeţul Maramureş, prezență vie în inima Europei

Un demers inedit a fost organizat marți, 28 noiembrie 2017, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, pentru a marca cei 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La invitația europarlamentarului Viorica Dăncilă, reprezentanți ai județului Maramureș au participat la acest eveniment festiv care a debutat cu intonarea imnului naţional, după care gazda, dar şi invitaţii au adresat aprecieri la adresa acestei iniţiative de celebrare şi promovare a valorilor naţionale.

„Aderarea României la Uniunea Europeană şi paşii pe care i-am făcut în cei 10 ani în interiorul familiei europene trebuie să reprezinte motive de sărbătoare. Mă bucur să avem astăzi, alături de noi, atât de mulţi prieteni din familia europeană. Vreau să mulţumesc Maramureşului, preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, precum şi tuturor celor care au venit să sărbătorească alături de deputaţii europeni, Ziua Naţională şi cei 10 ani de la aderare. Maramureşul este unul dintre locurile din România în care tradiţiile sunt păstrate mereu vii, iar bucuria de a fi român se citeşte pe chipurile tuturor”, a apreciat Viorica Dăncilă, europarlamentar.

Prezent la această sărbătoare a fost şi liderul grupului parlamentar în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Giovanni Pittella, alături de europarlamentarii români Victor Negrescu, Eugen Boştinaru, Dan Nica, Maria Grapini, Claudia Ţapardel, Ciprian Tănăsescu, Emilian Pavel, Norica Nicolai, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Teodor Stolojan, Mircea Diaconu, dar şi alţi reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii Europene, diplomaţi, şi reprezentanţii ai instituţiilor europene. Despre importanţa aceste aniversări şi despre unitatea prilejuită de Centenarul Marii Uniri a României a vorbit şi Victor Negrescu, Mministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.

„Acest eveniment sărbătoreşte România. Prin ceea ce se întâmplă acum, aici, transmiteţi următorul mesaj: România este importantă, are tradiţii, iar Ziua Naţională este un motiv de mândrie pentru noi toţi, un motiv care poate reprezenta un mesaj de unitate atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Europa. Mă bucur  nespus şi vă felicit pentru iniţiativa de a invita foarte multe persoane din ţară, colegi din Maramureş, oficiali şi oameni care reprezintă într-adevăr tradiţiile culturale din acea zonă a ţării. Salut prezenţa Consiliului Judeţean Maramureş, care demonstrează încă o dată implicarea acestui judeţ în promovarea identităţii noastre naţionale”, a precizat Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.

Consilierii judeţeni Liliana Moga, Ioan Sas, Ioan Radu Coman, Emil Munteanu, Călin Ioan Bota, Marian Gheorghe, dar şi reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale, Gabriela Tulbure – Seini, Anton Ardelean – Tăuţii Măgherăuş, Vasile Boitor – Asuaju de Sus, Lucia Butcure – Cupşeni, Godja Matei – Onceşti şi Nicolae David – Ieud, au purtat discuţii cu reprezentanţii instituţiilor europene despre legislaţia în materie de fonduri europene, posibilităţi de accesare a acestora şi modalităţi de implementare a proiectelor europene.

În urma invitaţiei primite de județul Maramureș, şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea a transmis aprecieri şi mulţumiri pentru oportunitatea de promovare a judeţului în Parlamentul European.

„Maramureşenii sunt oameni cinstiţi, corecţi, muncitori şi ospitalieri. Atunci când cineva ne trece pragul, punem pe masă tot ce avem mai bun şi mai frumos. Am venit acum în faţa dumneavoastră cu tot ce avem mai frumos, cu portul nostru tradiţional, cu cântecul şi dansul popular, cu tradiţiile noastre autentice pe care le-am moştenit de la strămoşii noştri şi pe care avem datoria sacră să le menţinem vii pentru copiii noştri, pentru generaţiile viitoare. România se pregăteşte să preia preşedenţia Uniunii Europene, Consiliul Judeţean Maramureş a aniversat anul acesta 25 de ani de la înfiinţare, iar anul viitor vom celebra 50 de ani de la înfiinţarea judeţului şi tot atunci vom sărbători Centenarul Marii Uniri a României. Toate acestea trebuie tratate ca momente jubiliare, iar noi, ca români, le privim ca oportunităţi pentru a  propune, într-un moment de asemenea unitate, proiecte mari pentru Europa”, a specificat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Pentru a marca acest eveniment jubiliar şi pentru a promova cultura naţională, portul şi dansul popular, invitaţii români au îmbrăcat costumul popular românesc care a colorat sala, conferindu-i o notă aparte. Atmosfera a fost însufleţită de artiştii Ansamblului Folcloric Naţional ”Transilvania”, care au abordat cele mai reprezentative zone ale ţării prin cântecul şi dansul popular specific. Soliştii care au încântat publicul spectator sunt Anamaria Gherghel, Florin Gherman, Florentina şi Petre Giurgi. Invitaţii s-au unit în horă şi au degustat preparate specifice gastronomiei maramureşene.

 

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.