La Baia Mare va avea loc prima Reuniune Naţională a Tinerilor Ortodocşi

Între 3 şi 6 septembrie 2014, Baia Mare va fi gazda unui eveniment care va aduna tineri ortodocşi din România, dar şi din străinătate, sub genericul Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi, prima de acest fel de la noi din ţară. Se numeşte naţională, pentru că reuneşte tineri ortodocşi români, de la noi din ţară, dar şi din eparhiile aparţinătoare de Patriarhia Română din întreaga lume. „Vor fi aproximativ 2.600 de tineri ortodocşi din ţară, circa 200 din străinătate şi aproximativ 700 de tineri localnici, care vor fi implicaţi şi ca voluntari ai Reuniunii”, ne spune pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului teologic-educaţional al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, responsabil al proiectului.

Zicem noi că Reuniunea s-ar putea numi, fără rezerve, internaţională. Este vorba de un proiect derulat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului al cărei partener oficial este Primăria Baia Mare. Un eveniment similar al tinerilor nu a mai avut loc în ţară până acuma. Au mai fost reuniuni de o zi, prilejuite de diferite activităţi cu tematică religioasă, precum conferinţe sau liturghii, dar ca aceasta, care să se desfăşoare pe trei zile şi să aibă un program complex de activităţi (rugăciunea de dimineaţă, liturghii, conferinţe, programe artistice, vizite la obiective culturale, excursii, dezbateri) nu a mai existat. În activităţile Reuniunii sunt implicate 39 de parohii din jurul Băii Mari, grupate în jurul a 12 parohii din Baia Mare, în care se vor derula toate activităţile. Dezbaterile vor avea în centru temele propuse de Patriarhia Română: Anul Comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni şi Anul Omagial al Sfintei Euharistii.
Fiecare grup de tineri are câte trei preoţi însoţitori, din raţiuni pastorale, pentru că Reuniunea are un caracter educativ-cultural. Din ţară vor sosi 50 de autocare. Grupurile sunt pregătite în ţară, se organizează întâlniri pregătitoare. Este vorba de un pelerinaj spre Baia Mare. Şi călătoria spre noi este foarte importantă, pentru că parcursul ei este un prilej de cântare, catehizare şi comunicare între tineri. Vor fi 700 de tineri în costume populare, dintre care 110 de tineri artişti de diferite categorii şi dansatori. Reuniunea va cuprinde şi 7 momente artistice: 3 momente artistice la scena de la Catedrala Episcopală, 2 la scena din Centrul Vechi al Băii Mari şi 2 momente artistice în Muzeul Satului din Baia Mare. În Centrul Vechi va avea loc joi, 4 septembrie, o conferinţă plenară, cu participarea tuturor tinerilor, susţinută de Dan Puric, intitulată „Ortodoxia şi identitatea naţională”, iar vineri o altă conferinţă, tot plenară, intitulată „Pintea Viteazul sau curajul de a sta împotrivă”  susţinută de dr. Ioan Marchiş şi prof. dr. Teodor Ardelean.
Alt moment important va fi procesiunea. „Deja, Baia Mare se sacralizează, ne spune părintele Milan Bălan. Considerăm că aceasta este o cale de a schimba faţa oraşului prin procesiunile religioase. Prima procesiune religioasă a fost anul trecut, la Reuniunea Regională a Tinerilor Ortodocşi, a doua a fost de Rusalii, iar acum, vineri, 5 septembrie, la ora 18,00, va fi cea mai mare procesiune, cu participarea tuturor tinerilor şi preoţilor însoţitori, cărora sperăm să li se adauge creştinii din Baia Mare. Procesiunea va porni din Parcul Regina Maria şi se va intitula „Bucuria credinţei”.
Pregătirile pentru acest eveniment au început în urmă cu un an. Până acum au avut loc cinci întâlniri pregătitoare, fără cele cu prestatorii de servicii. Zilele trecute a avut loc o întâlnire cu aproximativ 200 de tineri voluntari, cu care am simulat anumite momente din cadrul Reuniunii, la care vor fi 12 grupe, fiecare grupă având între 200 şi 400 de tineri. Simularea
s-a desfăşurat în prezenţa PS Arhiereu Vicar Justin Sigheteanul, iar rezultatul a foarte bun.
Reuniunea este susţinută de Episcopie, din fonduri proprii, şi Primăria Baia Mare, care contribuie cu 50 % din cât pune Episcopia, de aceea sunt aşteptate cu sponsorizări, la Episcopie, firme şi instituţii care doresc să se implice în desfăşurarea evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.