La Consiliul Județean Maramureș, Dialog româno-rwandez pe tema protecției copilului

consiliulO discuție aplicată pe tema protecției copilului a avut, zilele trecute,  președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, cu o  delegație din Rwanda, venită în România la invitația HHC România –  formată din Damien Ngabonziza – președintele Consiliului  Comisarilor, Comisia Națională pentru Copii, afiliată Oficiului  Primului Ministru și supervizată de Ministrul Promovării Familiei și  Genului și Claudine Marie Solange Nyinawagaga – director național  Hope and Homes for Children Rwanda. Scopul vizitei lor în România  este de a înțelege felul în care autoritățile române, la nivel central,  regional și local, au reușit să adopte principiile reformei bazate pe  dezinstituționalizare, provocările cu care s-au confruntat și se  confruntă, dar și soluțiile găsite acestor probleme. Rwanda este țara  care a făcut cele mai vizibile progrese pe linia dezinstituționalizării,  proces care a fost încurajat și sprijinit de HHC din 2010.

Sistemul de asistență socială în România are prea puțin personal

Guvernul Rwandei și-a asumat construcția unui sistem de protecție a  copilului bazat pe comunitate și familie. Pentru a le susține eforturile  de reformă, HHC a invitat factorii implicați în acest proces să facă o  vizită în România. La discuția de la Consiliul Județean a participat, al ături de oaspeții rwandezi și Ștefan Dărăbuș – directorul HHC  România. Președintele Consiliului Județean Maramureș le-a  prezentat oaspeților felul în care funcționează sistemul de protecție a  copilului în Maramureș, care sunt instituțiile implicate în acest  proces, dar și problemele cu care acestea se confruntă. „Sistemul de  asistență socială în România are prea puțin personal. Dacă am avea  suficienți asistenți maternali, suficiente persoane implicate în acest  sistem, și calitatea serviciilor ar putea crește. Am participat alături  de primul-ministru la inaugurarea unui proiect social de către  ASSOC, care presupune incluziunea socială a persoanelor cu  dizabilități. E important ca acestea să fie integrate, să fie active,  pentru că pot constitui o forță de muncă, pot fi implicați în activități  potrivite abilităților lor” – a afirmat președintele Zamfir Ciceu, r ăspunzând întrebărilor adresate de Damien Ngabonziza.

Între sistemul din România și cel din Rwanda există similitudini

Acesta a  dorit să știe, de asemenea, care sunt măsurile luate la nivel  județean pentru eradicarea sărăciei, dar și cum se distribuie  fondurile destinate protecției sociale spre autoritățile locale.  Directorul HHC Rwanda – Claudine Marie Solange Nyinawagaga – a  fost interesată de felul în care este pregătit personalul care lucrează  în sistemul asistenței și protecției sociale, susținând că între  sistemul din România și cel din Rwanda există multe similitudini.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu a  accentuat importanța educației, a pregătirii profesionale riguroase,  acestea fiind elementele-cheie în creșterea șanselor pentru găsirea  unui loc de muncă, în eliminarea abandonului familial și al eradicării  problemelor legate de violență, dependența de droguri etc. „Noi  avem programe naționale de educație gratuită, guvernul are  programe consistente pentru crearea de noi locuri de muncă, dar și  programe pentru finanțarea zonelor rurale unde locuitorii sunt  stimulați să ia împrumuturi pentru a realiza proiecte care să  genereze profit.” – a adăugat Claudine Marie Solange Nyinawagaga. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.