Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a invitat astăzi reprezentanții confederațiilor sindicale care au filiale în Maramureș, ai pensionarilor și Asociației disponibilizaților din minerit la o discuție pe tema noii legi a pensiilor. Proiectul a trecut de Comisia de muncă din Senat, urmând să intre în plen în următoarele zile, după care, va veni la Camera Deputaților, fiind în procedură de urgență.
Parlamentarul maramueșean a încercat să afle poziția diverșilor actori sociali față de prevederile legii și amendamentele care pot fi aduse pentru îmbunătățirea sa. Președintele CASPEV, Ștefan Lupșa, a ridicat problema reglementării punctului de pensie, a biletelor de tratament și a pensiei de urmaș. „Valoarea punctului de pensie ar trebui stabilită la 45% din salariul mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului anual și nu cum este acum prevăzut, în sumă stabilită prin lege. Ar anula influențele politicului”. Viorel Pop, vicepreședintele Cartel-Alfa, a militat pentru echitate în sistemul de pensii și reglementarea pensiei de invaliditate în termenii prevăzuți de Legea 263/2011, art. 68 și 73. Reprezentantul Asociației disponibilizaților din minerit, Sorin Nemeș, a ridicat problema stagiului de cotizare pentru grupele de muncă. „Noua lege prevede un singur stagiu de cotizare: 25 de ani. Reglementarea îi defavorizează pe cei care au stagii actuale de cotizare sub aceasta prevedere, de exemplu de 15 ani, zona I de expunere de radiații sau 20 de ani, cei din subteran. Ce am obținut prin reglementările Legii 263/2010 vor fi anulate de noua lege”.
La finalul întâlnirii, deputatul maramureșean s-a arătat mulțumit de substanța discuțiilor. „A fost o întâlnire benefică, care întărește ideea centrală a activității mele de deputat, aceea de a reprezenta interesele cetățenilor și de a păstra legătura dintre ei și decidenții politici. Am găsit parteneri de dialog documentați și preocupați de impactul noii legi a pensiilor. Sugestiile lor le voi transpune în amendamente, pentru că mi s-au părut corecte și fundamentate. Mi-aș dori o astfel de întâlnire și cu parlamentarii de Maramureș, ca să susținem de comun acord amendamentele. Ne-am obișnuit să ne raportăm la impactul legii doar asupra celor care azi sunt în plată, dar ea are efect deopotrivă asupra viitorilor pensionari. Nivelul de trai al acestora din urmă depinde direct de forma acestei legi. În condițiile în care, conform datelor statistice, peste 65% din angajații actuali din Maramureș muncesc pe un salariul minim pe economie, vorbim de o pensie de stat ridicolă din 2021. Ea nu va atinge nici măcar la nivelul ajutorului social”.
(P)