AVANCRONICĂ DE MATINEU: La un…egal de PLAY-OFF!

fcm3Am ajuns și la momentul adevărului, când ne mai despart 90 de minute de finalul sezonului regulat, la capătul căruia se vor stabili echipele participante în play-off și play-out. La această oră se cunosc cele două echipe retrogradate direct din seria Vest a Ligii 2: FC Caransebeș – retrasă din campionat după o serie de penalizări record, și FC Bihor – intrată în faliment în cursul lunii ianuarie. Amândouă formațiile nu au mai disputat meciurile minireturului acestui început de primăvară, iar meciurile pe care trebuiau să le dispute s-au omologat la ”masa verde ” cu 3-0. De asemenea, se mai cunosc și primele 3 echipe care se vor lupta în play-off pentru promovarea în Liga 1: Gaz Metan Mediaș, Chindia Târgoviște și UTA Bătrâna Doamnă. Pentru ultimele 3 locuri de play-off se bat 5 echipe: FCM Baia Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, FC Brașov, CS Mioveni și ”U” Cluj Napoca.

În aceste condiții, ultima etapă a sezonului regulat în seria Vest a Ligii 2 se va disputa cu urechile pe radio, pentru a afla rezultatele pe toate stadioanele unde vor evolua aceste formații. Fără emoții în a-și trece în cont toate cele 3 puncte par a fi ”U” Cluj Napoca, care câștigă la masa verde meciul cu FC Bihor, și CS Mioveni care va evolua la Reșița cu Metalul, echipă care nu poate ridica pretenții, după seria eșecurilor din acest campionat, dar și pentru că au o echipă extrem de tânără și neexperimentată pentru nivelul Ligii 2. Așadar, de maximă importanță rămân meciurile de la Baia Mare și Brașov.

Sub Dealul Florilor, FCM Baia Mare, locul 4 la 7 puncte de lider, este la mâna ei pentru o calificare, nesperată de mulți, în play-off. Cu o remiză în fața ocupantei locului 5, CSM Râmnicu Vâlcea, băimărenii antrenați de Dorin Toma și Cristian Bogdan își vor asigura biletele pentru play-off. Până la urmă cele 6 puncte obținute în ultimele 2 etape, 1-0 acasă cu CS Mioveni și 2-0 la Satu Mare cu Olimpia nu au fost suficiente pentru a se vedea lipsiți de emoții în ultima etapă a sezonului regulat. În aceste momente, în vin în minte cuvintele antrenorului Dorin Toma, care încă după prima etapă, declara că FCM Baia Mare va juca la victorie fiecare meci. Acest lucru s-a văzut pe parcursul sezonului, când bămărenii au răsturnat calculele hârtiei, reușind să conducă seria o bună perioadă de timp. Din toate echipele care aspiră la un loc de play-off, singura care nu o poate ajunge pe FCM Baia Mare în clasament este ”U” Cluj Napoca. Chiar și așa, elevii antrenați de Dorin Toma și Cristian Bogdan nu-și permit pași greșiți chiar în fața suporterilor, la capătul unui sezon care poate încununa munca depusă de acești băieți minunați, care ne-au oferit safisfacții dintre cele mai plăcute.

După 9 ani, CSM Râmnicu Vâlcea își joacă din nou șansa pe Stadionul Municipal ”Viorel Mateianu”, și are doar singură varianta victoriei pentru a se califica în play-off. În 2007, în ultima etapă a campionatului Diviziei B, FC Maramureș virtual retrogradată în Divizia C, trimitea în prima ligă CS Mioveni, după ce învingea cu 3-1, formația din Zăvoi, năruindu-le astfel, un vis mai vechi al oltenilor, acela de a evolua pe prima scenă fotbalistică a țării. De data aceasta, miza este calificare în play-off, și după ce au condus și ei seria Vest, se văd la un pas de rata calificare între primele 6 echipe ale seriei.

Dacă FCM Baia Mare se află pe un trend ascendent, cu 2 victorii în ultimele 2 etape, oferind încredere, echipa antrenată de Alex Pelici, vine după o serie de rezultate negative, care au coborât formația din Zăvoi, până pe poziția a cincea. Vâlcenii lui Alex Pelici, vor veni la Baia Mare să câștige, ne mai având nimic de pierdut și este de așteptat că formația din Zăvoi să atace din primele minute. Doar că FCM Baia Mare este o echipă greu de bătut acasă, acest lucru reușind doar ”U” Cluj Napoca și Gaz Metan Mediaș. Confruntată în ultima perioada cu exact același tip de probleme pe care le au aproape toate cluburile de fotbal din Romania, FCM Baia Mare este foarte aproape de îndeplinirea obiectivului fixat la începutul sezonului regulat: accederea în play-off! ”Noi vrem performanață și bucurie cu echipa asta pentru că altfel munca noastra de 2 ani de zile se duce pe apa sâmbetei. Am creat o echipă frumoasă, am jucat la Baia Mare primul meci în nocturnă din istoria orașului , era cât pe ce să eliminăm Steaua, suntem 99% calificați în play off, de câteva zile am bătut Olimpia categoric la ei acasă. Astea sunt motivele care ne fac să mergem înainte”, scria pe o rețea de socializare, președintele clubului băimărean Cristian Șpan, cel care este artizanul continuării activitătții la FCM Baia Mare, cel care a salvat în această iarnă o situație ce părea a fi fără ieșire. Tocmai de aceea, băimărenii vor să ofere suporterilor o victorie frumoasă sâmbătă, să sărbătorească în mijlocul lor calificarea în play-off.

Meciul care ne intreresează în mod special, cel de la Brasov, dintre FC Brașov și Șoimii Pâncota se anunță a fi un meci vital pentru stegari, care văd în calificarea în play-off, un pas spre salvarea echipei de la faliment, cu un nou termen în dosar în luna aprilie. Doar calificarea în play-off nu-i ajută prea mult pe stegari, o promovare în Liga 1 fiind speranțele de care se leagă găsirea unui investitor care să ”aloce” 17 milioane de euro în datoriile clubului acumulate până acum, sau dacă vreți să arunci 17 milioane de euro în groapă și să o iei de la zero!!! Din punctul meu de vedere este greu de crezut acest lucru, privind în urmă și la perioada în care băimărenii așteptau un investitor care să fie prostit să de 20 miliarde de lei vechi, ca apoi să preia echipa de la zero! În aceiași situație se află și Universitatea Cluj Napoca, cu termen de pronunțare a falimentului pe 14 aprilie 2016, doar că în orașul de la poalele Feleacului există deja un plan B, în care administrația locală să sprijine înființarea unei noi echipe care să pornească din Liga 4. Parcă am mai văzut noi băimărenii acest film, și cred că, deși dureros, acesta ar fi planul nub pentru clujeni.

Derby-ul seriei se joacă la Târgoviște, unde Chindia, ocupanta locului secund, va primi vizita liderului Gaz Metan Mediaș. Fiind calificate deja în play-off, partida are miza doar punctelor cu care cele două echipe vor porni în bătălia pentru promovarea în prima ligă. Neavând presiunea calificării, cele două echipe promit un spectacol fotbalistic, care să dovedească că acestea sunt echipele cele mai în formă în acest moment în seria Vest a Ligii 2.

În fine, la Reșița, în Valea Domanului CS Mioveni trebuie să îndeplinească o formalitate pentru a-și trece în cont cele 3 puncte necesare pentru accederea în play-off, pentru ca apoi, să aștepte rezultatele de la Baia mare și Brașov.

Este poate cea mai importantă etapă din sezonul regulat pentru FCM Baia Mare, iar echipa antrenată de Dorin Toma și Cristian Bogdan, este pe cale să stabilească, alături de celelalte nou-promovate, o premieră în Liga 2, din 6 echipe calificate în play-off, 3 să fie nou-promovate în Liga 2. Adică, din Liga 3, direct în play-off-ul Ligii 2!

Vrem să credem că partida de sâmbătă de sub Dealul Florilor să fie încununarea unui sezon de excepție pentru FCM Baia Mare, să se constituie o sărbătoare pentru noi toți, cei care iubim fotbalul băimărean și acest club! După aceea vom trăi și vom vedea ce va urma….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.