Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani la pensie

Vârsta de pensionare, redusă semnificativ pentru o categorie de angajați din țară. Legea a fost admisă, cu unanimitate de voturi. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani la pensie.

Sesizarea de neconstituționalitate făcută de președintele Klaus Iohannis, cu privire la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, a fost admisă, cu unanimitate de voturi, de Curtea Constituțională. Astfel, avocații cu handicat grav pot ieși mai devreme cu 15 ani la pensie. Însă legea prevedea o condiție considerată discriminatorie de președinte, acesta fiind și motivul pentru care a fost trimisă la CCR.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

„Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane, care este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie, întrucât beneficiul instituit – reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare – nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav, ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Curtea Constituțională a admis, în unanimitate, sesizarea trimisă de șeful statului, anunțând, marți, că „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor”.

De ce a fost redusă vârsta de pensionare pentru această categorie de angajați

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională încă din 15 noiembrie 2020, cu privire la modificare actului normativ.

„În opinia noastră, beneficiul prevăzut de legea dedusă controlului de constituţionalitate poate fi justificat prin prisma faptului că persoana cu handicap grav depune, în mod evident, un efort suplimentar, în raport cu o persoană fără handicap, în realizarea aceluiaşi tip de muncă.

Însă, în cadrul aceleiaşi categorii, respectiv a persoanelor cu handicap grav, considerăm că este irelevant momentul survenirii handicapului, situaţia fiind numai aparent diferită faţă de cea a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav, ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, arată textul sesizării formulate de preşedintele Iohannis la CCR.

Pe 20 octombrie 2020, proiectul de lege ce modifica Legea 72/2016, reglementând situația asiguraților care contribuie la fondul de pensii, în condiții de handicap preexistent dobândirii calității de asigurat. Ca prim for sesizat, în iunie 2017, Senatul a respins proiectul, în timp ce Camera Deputaților a votat decizional pentru adoptare.

„După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.

SURSA

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.