Legea care vizează angajatii si angajatorii a fost publicată în Monitorul Oficial

Angajatorii, dar mai ales angajații, sunt vizați de legea care a fost publicată în Monitorul Oficial. Marți urmează să fie stabilite condițiile de aplicare a acesteia.

Astfel, toți salariații trebuie să cunoască detaliile acestei legi în care sunt direct implicați.

Potrivit actului normativ, angajatorii vor avea voie să monitorizeze conversaţiile salariaţilor doar în anumite condiţii, notează bugetul.ro. Acestea urmează să fie stabilite prin lege, marți.

Angajatorii au acest drept și pot apela la el atunci când acest lucru este important pentru compania respectivă.

Dacă nu vor respecta aceste condiții, angajatorii vor risca amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior.

„În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:

a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;

b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților;

c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;

d) alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența și

e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.”

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.