„Legea Carmen Dan”, cea care oferă mai multă putere polițiștilor, adoptată de comisiile din Camera Deputaților

„Legea Carmen Dan”, cea care oferă mai multă putere polițiștilor, a fost adoptată de comisia juridică și apărare din Camera Deputaților. Astfel, legea care modifică mai multe acte normative în domeniul ordinii și siguranței publice a primit raport favorabil cu majoritate de voturi. Noua lege este inițiat de Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.

Legea Carmen Dan a trecut de comisiile din Camera Deputaților

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Prin acest proiect poliţistul este „îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi după caz al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (…) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare”.

Oferta de nerefuzat:Mara International Tour-Antalya 2019, AVION din Baia Mare

O altă prevedere controversată a acestei legi este cea care privește dreptul polițiștilor să legitimeze persoane: „Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în situația în care aceasta desfășoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în fața unei autorități sau instituții publice”.

Noua lege va permite polițiștilor să folosească „forța fizică”

După această lege, polițistul va putea folosi „forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului”, printre care avertizare persoanelor prin orice mijloace ca să înceteze acțiunile ilegale.

„În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi sau inferioare denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată , blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole”, se mai arată în proiectul de lege adoptat de către comisiile de specialitate.

Proiectul de lege adoptat, marţi, de Comisiile juridică şi apărare ale Camerei Deputaţilor va intra în plen, miercuri, pentru votul final.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.