”Lemnul zeilor”, comoara care costă 80.000 de euro kilogramul. Unde poate fi găsit

Lemnul de agar, cunoscut de mulți ani drept “lemnul zeilor”, reprezintă o adevărată comoară a naturii. Acesta se regăsește doar într-o anumită zonă a Globului și este considerat una dintre cele mai scumpe materii prime din lume. Iar motivul este unul neașteptat, valoarea lemnului fiind dată de un proces de transformare prin care trebuie să treacă fiecare copac.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Cum se obține “lemnul zeilor” și unde poate fi găsit

Pădurile de Aquilaria fac parte dintr-o familie de copaci care suferă o transformare uluitoare, devenind extrem de valoroase în urma procesului. Cu un interior alb, inodor și deloc valoros în primă fază, copacii din familia Aquilaria produc “lemnul zeilor” după ce se infectează cu un mucegai special. În urma pășunatului animalelor, arborii se infectează cu o ciupercă, numit Phialophora parasitica, ce schimbă complet interiorul copacului.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Procesul complex de transformare în lemnul prețios implică infectarea copacilor din exterior cu acești fungi. Pentru a se apăra, arborele secretă o rășină de culoare închisă, dar cu o aromă aparte. Lemnul de agar se formează pe măsură ce această rășină pătrunde în interiorul copacului și îl transformă din interior. Extrem de speciali, acești arbori se găsesc în pădurile tropicale din regiunile din sud-estul Asiei și pot ajunge să valoreze chiar și 80.000 de euro un kilogram. Doar o anumită specie din cele 17 pe care Aquilaria le cunoaște este aceea care este cea mai valoaroasă. Aceasta se numește Aquilaria malaccensis și oferă cea mai bună calitate în materie de lemn de agar.

Esența de lemn de agar, renumită pentru parfumurile oud

Dincolo de aprecierile din partea meșteșugarilor lemnului, esența rezultată din acești arbori se regăsește în parfumurile oud. Uleiul extras din rășina lemnului de agar se află la origina parfumurile celebre. Această rășină poartă însă mai multe denumiri în funcție de zonă. Astfel, în țările din Orientul Mijlociu și în celelalte state arabe este cunoscută drept oud, chinezii o denumesc agar, în timp ce India o denumește lemn de aloe.

Extrem de bine primit de cumpărături, parfumul oud prezintă proprietăți afrodiziace, combinând mirosul cu tentă orientală cu cel fructat-floral. Având un miros îmbietor, inclusiv simpla ardere a lemnului de agar este una care împrăștie arome neașteptate. În urma procesului de ardere, lemnul ajunge să miroasă a vanilie, mosc și chihlimbar. O altă curiozitate pe care o reprezintă acest lemn este dată de faptul că parfumul era utilizat încă din Egiptul Antic pentru îmbălsămarea faraonilor.

SURSA

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.