Liber la slujbe religioase în New York

”Chiar și în timpul pandemiei, nu putem să dăm la o parte prevederile Constituției, nici să le uităm. Restricțiile în cauză, care efectiv îi împiedică pe oameni să participe la slujbe religioase, lovesc chiar în Primul Amendament care garantează libertatea religioasă”. Așa sună motivarea deciziei Curții Supreme a Statelor Unite de a nu restrânge activitatea religioasă pe teritoriul New York-ului.

În urma deciziei lăcașurile de cult din statul american pot funcționa până la 50% din capacitate.

Prin aceasta Curtea Supremă a SUA intervine în favoarea cultelor religioase, anulând restricțiile epidemice impuse de guvernatorul New York-ului. Este prima decizie a unei Curți în care judecătorii conservatori au majoritate semnificativă. Cei patru judecători care au votat în defavoarea cultelor au considerat că decizia nu mai este oricum de actualitate, pentru că între timp guvernatorul statului New York a mai relaxat restricțiile, insă și ei au spus că ”statele nu ar trebui să discrimineze instituțiile religioase, nici chiar când ne confruntăm cu crize la fel de mortale cum este aceasta. Însă principiile acestea nu sunt puse în joc acum. Constituția nu interzice statelor să răspundă crizelor sanitare prin restricții care să afecteze mai mult instituțiile religioase, față de cele laice” a notat judecătorul Sonia Sotomayor.

Religia este un subiect de discriminare tocmai din partea celor ce promovează așa-zisa libertate de exprimare în Statele Unite. Intervenția Curții Supreme este oportună într-o perioadă în care laic-ul pare să facă un dezechilibru moral în America, națiune ce are la baza ei principii creștine.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.