LIDL uimește toată România – VEZI ce salarii au decis nemții să dea de la 1 martie

Discounterul german Lidl, care a cucerit în şase ani comerţul alimentar local, majorează salariile celor peste 5.500 de angajaţi de la 1 martie, astfel că un vânzător va câştiga minimum 3.061 de lei brut (1.800 lei net), iar un comisionar va ajunge la 3.301 lei brut, informează Ziarul Financiar în ediția online.

Prin comparaţie, salariul minim brut pe economie este de 1.900 de lei (1.162 de lei net), adică un casier al magazinelor Lidl va câştiga cu peste 50% mai mult.
Salariul mediu brut pe economie a fost în decembrie de 3.662 de lei (2.629 de lei net) în varianta veche în care contribuţiile nu erau trecute de la angajator la angajat, potrivit datelor Institutului de Statistică.

Din ianuarie brutul va creşte cel mai probabil cu 20% (contribuţiile vor fi trecute în contul angajatului de la angajator), în timp ce netul va rămâne relativ acelaşi.

Mutarea operată de Lidl, al treilea cel mai mare jucător din comerţul local şi unul dintre principalii angajatori din România, va pune presiuni pe salariul minim pe economie. Astfel, şi alţi angajatori vor fi forţaţi să îşi regândească politica salarială pentru a rămâne competitivi pe o piaţă a muncii deja extrem de dificilă. Peste 1,5 milioane de salariaţi din România sunt plătiţi cu minimul pe economie, adică circa o treime din totalul angajaţilor locali.
Majorări în lanţ la nivelul salariului minim vor pune presiune şi pe salariul mediu local.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.