Lucaciștii surprind cu un eveniment de excepție dedicat Zilei Naționale: „ASTA-I ROMÂNIA MARE!” – 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2015

col-nat-vasile-lucaciuLucaciștii surprind cu un eveniment de excepție dedicat Zilei Naționale: „ASTA-I ROMÂNIA MARE!” 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2015

Vineri, 27 noiembrie 2015, cu începere de la ora 10.30, în curtea Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, conturul României Mari va fi reprezentat printr-un flash mob. Poriectul propus invită profesorii și elevii care conștientizează necesitatea unei cunoașteri autentice a lumii și a sinelui să se prindă în acest miraj al perceperii valorilor. Proiectul „Asta-i România Mare!” și-a propus să aprofundeze subiectul unirii prin cunoașterea semnificațiilor zilelor de 1 Decembrie 1918 şi 24 Ianuarie 1859, a actelor istorice înfăptuite de către poporul român și prin pregătirea elevilor ca buni cetățeni într-o lume civilizată.

Ziua de 1 Decembrie 1918, marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (27 martie/9aprilie 1918) şi Bucovina (15/28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa. Unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost rezultatul firesc al luptei de secole, dusă de poporul român. Pregătită de fapta lui Mihai Viteazul de la 1600, de ”Unirea cea mică” din 1859 şi de lupta eroică din anii 1916-1918, ”Unirea cea mare” s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918.

Reforma învăţămîntului presupune o nouă abordare a conţinuturilor, o regândire a procesului instructiv-educativ. Călăuziți de aceste fapte, elevii voluntari din clasa a XI-a H, de la Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”: Andrei Verdeş, Cosmin Pop, Denis Coman, Raul Lemian, coordonați de profesorii Anca Bodnar, Adrian Șovago și Georgiana Petreuş, au propus flash mobul „Asta-i România Mare!”, cu scopul de a-i determina pe elevi să înțeleagă semnificația acestei zile și de a le trezi sentimente de mândrie și de prețuire a istoriei neamului românesc.

Mihiș Amelie, clasa a XII-a F, Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.