Luna septembrie ( răpciune)  în calendarul din bătrâni. Sfaturi şi recomandari ce venite din memoria satului românesc

„ În luna septembrie începe culesul poamelor. Soiurile iernatice culege-le cu mâna şi le împarte în clase după mărimea şi frumuseţea lor şi îngrijeşte, ca la cules, poamele să nu se vateme câtuşi de puţin, ca să poţi căpăta la vânzarea lor  un preţ bun. Înainte de a le aşeza în piviniţă , întinde-le la soare, ca să iasă umezeala din ele. Pune în primul rând vasele şi uneltele trebuincioase la culesul strugurilor. Strânge şi usucă la soare seminţele şi legumele de prăsilă. Înzestrează pivniţa sau bordeiul cu nisip mărunt şi uscat pe seama morcovilor, pătrunjelului, ridichilor iernatice şi altele.

Fă gropile pentru altoii, pentru care voieşti a-i sădi mai târziu în toamnă,  ba şi pentru cei ce voieşti a-i strămuta numai la primăvară, fă acum gropile,  ca pământul să se înafâneze,  pulverizeze şi primească peste iarnă umezeală destulă. Răreşte frunza de la pomii pitici şi cei puşi în şir, ca razele soarelui să-i poată străbată. Arde gozurile ce rămân la cernutul grăunţelor, căci cenuşa gozurilor aruncată pe gunoiu, sporeşte buruienile aşa zăcând la nesfârşit.

Sămănă bucatele tomnatice. Nu fi sgârcit la sămânat , că te vei căi la secerat. Pe la captul lunei septembrie se ia mierea de la stupi. De sunt încă flori prin grădină, nu pripi cu strânsul lor, ca albinele să le poată aduna.

Sădeşete lăptuca ( salata) iernatică şi răsadurile de varză(…), cărălabe şi alte vărzoase târzii.

Livezile prăjite de arşiţa soarelui, pe unde observi c-a secat colţul ierbii , le semană cu sămânţă de iarbă şi cu flori de fân; în pivniţă curăţă şi pune în ordine vasele pentru vin.

Dacă nu vei avea pe iarnă destul nutreţ pentru vite, îngrijeşte-te şi cumpără-l  de timpuriu, căci la iarnă se va scumpi, ori de nu poţi cumpăra fân – vinde din vite şi ţine numai atâtea , pentru care ştii,  că ai nutreţ de ajuns.

La finele lunii septembrie, taie varza şi pune-o în pivniţă sau în gropi de pământ.

Prevestiri de timp  

Ce nu s-a copt în iulie şi august, să nu mai aşteptăm în septembrie( răpciune).  Toamnă caldă, iarnă lungă. De va cădea jirul şi ghinda înainte de m. Grigorie, ne putem aştepta la o iarnă apropiată. Cum va fi în 8- de Naşterea prea curatei fecioare Maria- aşa va fi încă opt săptămâni. De nu va ploua în 11 ( prea cuvioasa Teodora) , vom avea toamnă frumoasă.

Răpciune ( septembrie) ploios- Brumărel ( octombrie) frumos.

Răpciune( septembrie) cald- Brumărel (octombrie) rece şi umed.

După Sf. Mărie ( 8 sep) să nu mai porţi pălărie. Tunetul din septembrie, vesteşte neauă multă în Făurar ( Februarie ) şi an mănos.

Ducerea timpurie a rândunelelor , vesteşte apropierea repede a iernei. De cade ghinda înainte de Sf. Mihaiu, iarna se pune curând „

SEPTEMBRIE are 30 de zile, ziua are 12 ceasuri şi noaptea 12

În 10 sau 11 ale lunii acesteia , de va fi senin, poame multe (…) şi vin bun va fi.

De voişti să ştii anul viitor în ce chip va fi , să iai mere de stejar în ziua minunei Arhanghelului, adică, în 6 ale lunii acesteia şi să tai acele mere în două  şi de vei găsi într-nsele păianjen , va fi anul rău ; de vei găsi o muscă, va fi anul de mijloc ; iar de vei găsi o verme, va fi anul bun; iar de nu vei găsi nimic, să te temi foarte de boale.

În luna acesta intră soarele în semnul cerului Cumpăna ( zodie mijlocie ) şi se face ziua întocmai  cu noaptea,  de vreme ce pe la 8 zile a lunii acesteia , ziua are 12 ceasuri şi noaptea 12, iar la 24 de zile, ziua are 11 ceasuri şi noaptea 13.

Să ştii că semnul Cumpăna este cald şi ud , în vremea aceea e bine ca omul să purceadă la drum, iar călătoria ce va fi având , să-şi haină nouă şi altele.

De va fi tunet când Soarele este în semnul acesta ( Cumpăna ) , poamele se vor strica. Septembrie a şaptea , aşa se numeşte Cumpăna, pentru că se potrivesc zilele cu nopţile, soarele aicea stând” .

Text adpatat şi cules de Leontin Cupar din „ Gromovnicul cel Mare”, carte populară de prevestiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.